Yıllar sonra taarruza kalkan bir ordu. Şanlı Türk Ordusu’nun Kurtuluş Savaşı’ndaki azımsanamayacak zaferi olan Sakarya Meydan Muharebesi’ndeki şehitlerimizin anısına yapılmış efsanevi bir müzedir burası. Sakarya Meydan Muharebesi’nin bir diğer adı subaylar savaşıdır. Çünkü ordumuzda bulunan subayların 3’te 1’i şehit olmuştur bu savaşta. Ankara’nın Polatlı ilçesinde bulunan Şehitler Kaşı olarak adlandırılmış alanda bulunan bir anıtı vardır bu müzenin. Bu anıt 28 Ekim 1973 yılında ziyarete açılmıştır. Müze anıt gövdesi, heykeller ve müze alanı olarak üç bölümden oluşmaktadır.
Anıtın gövdesi 970 rakımda bulunur. Buraya ulaşmak için, 915 rakıma sahip olan bir tepeden başlayan toplamda 420 basamaktan oluşan bir yolu geçmelisiniz. Yolun iki yanında sütunlar bulunur. Bu sütunlar savaşın üstün olan düşman gücüne rağmen savaşın nasıl kazanıldığının ifadesidir. Merdivenleri bitirip anıta ulaştığınızda sizleri, Türk Ordusu’nun kazandığı zaferin öyküsünün anlatıldığı kabartmalar ve müze alanı karşılamaktadır. Müze alanında, Sakarya Meydan Muharebesi’nin fotoğrafları, belgeleri ve unutulmaz heykeller bulunmaktadır.
Sakarya Şehitleri ve Zafer Anıtı Müzesi nerededir? Sakarya Şehitleri ve Zafer Anıtı Müzesi ne müzesidir? Sakarya Şehitleri ve Zafer Anıtı Müzesi kaç alandan oluşur? Anıt gövdesi kaç rakımdadır? Anıt gövdesine kaç basamak ile çıkılır? Sakarya Şehitleri ve Zafer Anıtı Müzesi içerisinde neler vardır?
Yorumlar
Neler yaşanmış zamanında anlatmaya anıtlar yetmez
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız