Hatay’ın turistik ve tarihi yerlerinin gözbebeği olan Hatay Arkeoloji Müzesi aslında 1934 yılında inşa edilmeye başlanmış ve dönem dönem değişiklikler yapılarak hizmetine devam etmiştir. İlk açıldığı zamanlar küçük bir müze olan Hatay Arkeoloji Müzesi günümüzde dünyanın en büyük mozaik müzesidir. Bu özelliğiyle bizlere gurur kaynağı olan Hatay Arkeoloji Müzesi, Milattan Önce 3 ve 2. yüzyıllardan yani daha farklı bir söylem ile Helenistik ve Roma İmparatorluğu dönemine dayanan bir mozaik çeşitliliğine sahiptir. Sergilenen mozaikler arasında en ünlü olanları ‘’Sarhoş Dionysos’’, ‘’Orpheus’’, ‘’Dansçılar’’ ve ‘’Defne’den Ayrılan Ariadne’’ adlarındaki mozaiklerdir. Hitit döneminden tutunda Roma İmparatorluğu dönemine kadar çok geniş bir mozaik yelpazesine sahip olan bu müze, çevre iller dahil olmak üzere yapılan arkeolojik çalışmaların sunulduğu en önemli müzelerimizdendir.
Hatay Arkeoloji Müzesi’ni sadece mozaiklerden oluşuyor sanmayın sakın. Paleolitik Çağ’ından günümüze kadar Hatay ve bölgesinin kültürünü taşıyan neler var neler içerisinde. Resmen tarihi bir görsel şölen sunan Hatay Arkeoloji Müzesi, kronolojik olarak sıralanmış özel ve çok nadide sikke koleksiyonu ile dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçilerini etkilemektedir. Müzenin daha önce bahçesinde bulunan Roma dönemine ait lahitler, inşa taşları ve su testileri koleksiyonunda bulunan lahitler büyük bir öneme sahiptir.
2018 yılının Nisan ayında teşhir amaçlı olarak koyuldukları bahçeden ‘’Lahitler Salonu’’ olarak adlandırılan büyük bir odaya alınan bu lahitler, antik dönemin insanlarının ölülerini nasıl gömdüklerinden kullandıkları lahitlere kadar birçok eski geleneği bizlere sunmaktadır. Lahitler salonunun en önemli eseri ‘’Antakya Lahdi’’ olarak adlandırılmış olan, Milattan Önce 265 – 270 yılları arasında yapıldığı tahmin edilen ve on tondan daha ağır olan lahittir. Müzede aynı zamanda Ortaçağ ve İslami Eserler Bölümü de bulunmaktadır. Hatay Arkeoloji Müzesi'nde 10 tane canlandırma alanı, 86 tane heykel, 6 sütun ve sütun başı, toplam 1340 metrekare mozaik, eski dönem yazıtları, mil taşları, lahitler, mezar stelleri ve çok daha fazlası bulunmaktadır. Sahip olduğu geniş kültürel yelpaze ile Maşuklu, Atatürk Caddesi, 3120 Antakya / Hatay adresinde ziyaretçilerini beklemektedir.
Hatay Arkeoloji Müzesi nerededir? Hatay Arkeoloji Müzesi’nin en önemli özelliği nedir? Hatay Arkeoloji Müzesi dünyanın kaçıncı mozaik müzesidir? Hatay Arkeoloji Müzesi’ndeki en önemli mozik eserleri nelerdir? Hatay Arkeoloji Müzesi’nde neler sergilenmektedir? Hatay Arkeoloji Müzesi’nin kültür yelpazesinde neler bulunur? Hatay Arkeoloji Müzesi hangi dönemlerin eserlerine sahiptir? Hatay Arkeoloji Müzesi’nin sahip olduğu en önemli lahit hangisidir? Hatay Arkeoloji Müzesi’nde Paleolitik Çağ eserleri var mıdır? Antakya Lahdi ne zaman yapılmıştır? Antakya Lahdinin ağırlığı ne kadardır? Hatay Arkeoloji Müzesi ne zaman inşa edilmeye başlanmıştır? Hatay Arkeoloji Müzesi’nde Helenistik döneme ait eserler var mıd
Yorumlar
Dünyanın en büyük mozaik müzesinin Hatay'da olması beni sevindirdi
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız