Aralık 26, 2024

İstanbul Dışına Yapılan İlk ve Tek Saray: Kasr-ı Hümayun Saray Müzesi

Bugün sizleri Kocaeli’ne davet ediyoruz. Eminiz ki bu davet ile gideceğimiz Kasr-ı Hümayun Saray Müzesi’nin tarihinde hep beraber kaybolacağız. Padişaha ait saray anlamına gelir adının dilimizdeki karşılığı. İlk kez padişah IV. Murat döneminde inşa edilmeye başlanmış sarayın temelleri ahşaptandı. Yapılan çalışmalar üzerine bu temellerin deprem ve yangın nedeniyle yıkıldığı fark edildi. Günümüze kadar gelen ve yukarıda gördüğümüz yapı, Sultan Abdülaziz Dönemi’nde yapılan saraydır. Kasr-ı Hümayun Saray’ı bazı Osmanlı padişahlarına hizmet vermenin yanı sıra birçok devlet adamı ve önemli şahsiyeti ağırlamakta kullanılmıştır. Ağırladığı önemli kişiler kim derseniz. Bunlar; Mustafa Kemal Atatürk ve ünlü Fransız yazar Claude Farrare verebileceğimiz en belirgin iki örnek olur.

İstanbul Dışına Yapılan İlk ve Tek Saray: Kasr-ı Hümayun Saray Müzesi

Neo-Klasik üslupta ve Avrupa-Barok stilinde yapılan bu sarayın cephesi mermer kaplıdır. Bina iki katlıdır ve tavan süslemelerini Fransız ressam Sason yapmıştır. Sason’un yaptığı süslemelerde Osmanlı arması, Sultan Abdülaziz’in tuğrası, bayrak, mızrak, balta ve daha birçok grup motifleri bulunmaktadır. Sarayın giriş kapısında çok dikkat çekmese de 22 diziden oluşan bir kitabe bulunur. Bu kitabe de İzmit’le ilgili tarihi bilgiler bulunmaktadır. Sarayın namaz kılınmayan bölümlerinde geyik ve aslan motifleri bulunuyor. Sarayın alt kat zemini tamamen mermer kaplama iken üst katı ahşap ve mermer parke döşemelidir. Sarayın mimarı Amira Karabat BALYAN’dır.

İstanbul Dışına Yapılan İlk ve Tek Saray: Kasr-ı Hümayun Saray Müzesi

Bu güzel sarayın başka bir adı da Av Sarayı’dır. İstanbul dışına yapılan ilk ve tek saray olma özelliğine sahiptir. Sarayın dışı kadar içi de dikkatleri üzerine çekmektedir. Zemin katının tavan süslemelerinde Rumi ve Palmet motifler kullanılmış olup, yapıda bulunan aynalar ise gerçekten kendinden söz ettirecek güzellikteler. Aynaların hepsinin üstünde taçlandırma olarak adlandırılan Ampir üslubunun örnekleri ihtişamlarıyla göz kamaştırmaktadır. Sahip olduğu mermer tavan süslemeleri ve bol sütunlu oluşundan dolayı küçük Dolmabahçe Sarayı diyebileceğimiz kadar çok benzemektedir Dolmabahçe Sarayı’na. 1967 yılına kadar Vilayet ve Ziraat Odaları olarak hizmet veren saray binası bu seneden sonra İzmit Müzesi olarak ziyaretçilere açılmıştır. 17 Ağustos depreminde ağır hasar alan müze tekrar restore edilerek günümüzde hala müze olma işlevine devam etme ve bizleri beklemektedir. Tam adresi: Kemal Paşa Mahallesi, Saray Yokuşu İzmit / Kocaeli olan bu müzemizi mutlaka ziyaret etmeliyiz bence.

 

 

Kasr-ı Hümayun Sarayı ilk kez kimin zamanında yapılmaya başlanmıştır? Kasr-ı Hümayun Sarayı kimin zamanında bitmiştir? Kasr-ı Hümayun Sarayı’nın ilk temeli hangi malzemedendi? Kasr-ı Hümayun Sarayı’nın giriş kapısında ne vardır? Kasr-ı Hümayun Sarayı’ndaki kitabede ne yazılıdır? Kasr-ı Hümayun Sarayı’nın diğer adı nedir? Kasr-ı Hümayun Sarayı’nın önemli özelliği nedir? Kasr-ı Hümayun Sarayı’nın mimarı kimdir? Kasr-ı Hümayun Sarayı’nda kimler kalmıştır? Kasr-ı Hümayun Sarayı’nın süslemeleri kim tarafından yapılmıştır? Kasr-ı Hümayun Sarayı kaç katlıdır?

Yorumlar

  • Çok değişik bir yer olduğu belli oluyor

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Darbeye Dayanaklı Kumaşlar

Darbeye Dayanaklı Kumaşlar

Laternacılar ve Karnaval

Laternacılar ve Karnaval

Apokria Karnavalı ve Osmanlı

Apokria Karnavalı ve Osmanlı

Apokria Festivali ve İstanbul

Apokria Festivali ve İstanbul

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Ayrışma

probiyotik

Darbeye Dayanaklı Kumaşlar

bubble30
Nielawore

KIŞ DÖNÜMÜ DOLUNAYI: SOĞUK AY

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun