Kasım 23, 2024

Mimari Şaheser: Süleymaniye Camii

Süleymaniye Camii 1551 – 1557 yılları arasında Kanuni Sultan Süleymen adına yaptırılmış bir camidir. Süleymaniye Camii Mimar Sinan tarafından İstanbul’da yaptırılmıştır ve Mimar Sinan’ın kalfalık dönemi eseridir. Süleymaniye Camii medreseler, kütüphane, hastane, sıbyan mektebi, hamam, imaret, hazire ile birlikte Süleymaniye Külliyesi’nin bir parçasıdır.

Mimari Şaheser: Süleymaniye Camii

Süleymaniye Camii oldukça sağlam bir yapıdır. Yapıldığı günden bugüne yüz kadar deprem görmüştür ama duvarlarında tek bir çatlak bile bulunamamıştır. Caminin kubbesi 53 metre yüksekliğinde ve 27,5 metre çapındadır. Camiye bitişik iki minarenin uzunlukları 76 metre yüksekliğindeyken cami avlusunun diğer tarafındaki iki minare 56 metre yüksekliğindedir.

Mimari Şaheser: Süleymaniye Camii

Caminin mimarisindeki en ilginç özelliklerden bir tanesi ise bu caminin kendi kendini temizleyebilecek şekilde yapılmış olmasıdır. Cami içinde bulunan kandillerin oluşturduğu isleri temizleyebilecek bir hava akımını oluşturacak şekilde yapılmıştır.

Mimari Şaheser: Süleymaniye Camii

Süleymaniye Camii’nin 4 tane minaresi vardır. Bunun sebebi ise Kanuni Sultan Süleyman’ın İstanbul’un fethinden sonraki dördüncü padişah olmasıdır. Son olarak Süleymaniye Camii 1985 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmiştir.

Mimari Şaheser: Süleymaniye Camii

Biraz da Süleymaniye Külliyesi’nden bahsetmemiz gerekirse Süleymaniye Külliyesi Osmanlı külliyeleri arasında en büyük ikinci külliyedir. Süleymaniye Külliyesi’nin yapımında 3500 kadar işçi çalıştı. Süleymaniye Külliyesi’nde toplam bin adet kubbe vardır. Külliyede Kanuni Sultan Süleyman, Hürrem Sultan ve Mimar Sinan Türbeleri vardır. 6000 metrekarelik bir alana sahip olan külliyenin 11 tane de kapısı vardır.

 

 

Süleymaniye Camii nasıl bir yapıdır?

Yorumlar

  • istanbul’a gidince gezilmesi gereken yerlerden biri

  • Gerçekten ilgi çekici bir mimari

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Uzun Çocukluk

Uzun Çocukluk

Bir Kere Hareket Ettikten Sonra

Bir Kere Hareket Ettikten Sonra

Alternatif Çözümler

Alternatif Çözümler

Basit Düşünememek

Basit Düşünememek

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Uzun Çocukluk

probiyotik

İdam Cezasının Tarihsel Uygulanışı

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun