Öncelikle burayı ayrı ele alalım istedim çünkü bence ayrı anlatılmaya değer gibi geldi. Öncelikle İzmir Selçuk Belediyesi'nin anlamıyla Celsus Kütüphanesi'nden bahsedelim.
Efes‘in hiç şüphesiz en tanınmış anıtı olan Celsus Kütüphanesi, M.S. 100 ile 110 yılları arasında Gaius İulius Aquila tarafından babası Senatör Tiberius İulius Celsus Polemaeanus için yaptırılmıştır. Kütüphane esasında ölen şahsın mezar odasının üzerine inşaa edilmiş bir heroon (kahramanlık anıtı) olarak anlaşılmalıdır.
Dokuz basamaklı, iki yanında heykel kaideleri bulunan bir merdivenle çıkılan ön holden asıl kütüphane odasına erişmek mümkündü. Gösterişli cephenin aedikulalı mimarisi, her ne kadar zemin ve duvarlar mermerle kaplanmış olsa da binanın iç kısmında kullanılan tuğla yapı tekniğine zıttır. M.S. 270 civarında bir depremle kütüphane yıkılmış ve sonrasında yeniden inşaa edilmemiştir. Geç Antik Çağda gösterişli ön cephenin kalıntıları bir cadde çeşmesinin arka duvarı olarak kullanılmıştır. Yapının restorasyonu 1970–1978 yıllarında A. Kallinger-Prskawetz’in mali yardımı ile gerçekleştirilmiştir.
Celsus Kütüphanesi Konsül Gaius Julius Aquila tarafından babası Asya Genel Valisi Celcus Polamaeanus adına M.S. 117 yılında bir anıt mezar olarak yaptırılmıştır. Hem mezar anıtı hem de kütüphane görevi üstlenen Celsus, iki katlı olarak inşa edilmiştir. Mermerden yapılan kütüphanenin ön cephesinde üç kapı ve kapıların üzerinde üç pencere yer alır.
Roma mimari özelliklerini tümüyle yansıtan yapının ön cephesinin dekorasyonu, devrinin en güzel örnekleri arasında yer alır. Ön cephe kolonları arasında yer alan dört kadın heykeli ‘’akıl’’, ‘’kader’’, ‘’ilim’’ ve ‘’erdem’’ öğelerini sembolize eder , bu heykellerin orjinalleri bugün Viyana Müzesi’nde bulunmaktadır. Kitap ruloları, yapı içerisinde, duvarlardaki nişlerde saklanıyordu.Parşomen kitap ruloları kitaplıkta nemden etkilenmemesi için iki taraflı tuğladan örülmüş kapalı raflarda korunurdu. Bu kitaplık kendi döneminde dünyanın sayılı bilim adamını ve düşünürünü yetiştirmiştir. (Arkeolojievreni)
Ben buraya bayıldım. Siz de beğendiniz mi?
Yorumlar
Gerçekten gezmiş kadar oldum
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız