1998 yılında Dünya Miras Listesi’ne alınan Truva Antik Kenti’nin arkeolojik çalışmaları hala devam etmektedir. Çanakkale’ye bağlı Tevfikiye köyü yakınlarındadır.
Truva Antik Kenti’ne Çanakkale merkezden kalkan otobüs ya da dolmuşlarla gidebilirsiniz. Kendi aracınızla gidecekseniz Çanakkale-İzmir otoyolunun Kepez güzergahından 30 kilometresindeki Tevfikiye Köyü-Truva Antik Kenti tabelasından sapın. 5 kilometre sonra antik kente ulaşacaksınız.
1871 yılından beri ara ara kazıları devam eden, tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış bu kent büyük bir alana yayılmıştır. Kazılarla ortaya çıkan tiyatro alanı, hamamlar ve çeşitli yaşam alanları ve o dönemlere göre son derece gelişmiş bir kanalizasyon sistemi ortaya çıkarılmıştır.
TRUVA ATI HEYKELİ NEREDEDİR?
Troya savaşı tarihe hileli olarak kazanılan büyük bir savaş olarak geçer. Truva savaşında hile olarak kullanılan ünlü Truva atının hikayesini konu olan 1980 yapımı Alman belgesel filmi için yapılan dev Truva atı heykeli Troya Antik Kenti ören yerinin girişinde bizleri karşılıyor. Bir diğer Truva atı heykeli ise Çanakkale merkezde, Kordon'da yer alıyor. Bu heykel Warner Bros tarafından çekilen Truva filminde (2004) kullanılmış ve Çanakkale Belediyesi’ne hediye edilmiştir.
TROYA MÜZESİ
Troya Antik Kenti’ne ait eserlerin sergilendiği devasa ve gezmesi çok keyifli Troya Müzesi’ni Troya Antik Kenti ziyaretinizle birleştirmenizi tavsiye ederiz. 2013 yılında yapımına başlanan müze 18 Mart 2018 yılında ziyaretçi kabulüne başlamıştır.
Müzede Homeros’un İlyada Destanı ile tarihe geçmiş olan Troya bölgesinde iz bırakan kültürlerin arkeolojik kalıntıları sergilenmektedir. Müzede Troya bölgesinde iz bırakan yedi ana başlığa göre hikaye takip ederek gezilir. Bunlar sırasıyla Troas Bölgesi Arkeolojisi, Troya’nın Tunç Çağı, İlyada Destanı ve Troya Savaşı, Antik Dönemde Troas ve İlion, Doğu Roma ve Osmanlı Dönemi, Arkeoloji Tarihçesi, Troya’nın İzleri.
Yorumlar
Zaman olsa da gitsek
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız