Aralık 22, 2024

Türkiye Cumhuriyeti Devleti I. Meclis Binası

Ankara’nın Ulus meydanında bulunan I. Türkiye Büyük Millet Meclisi binası 1915 yılında inşasına başlanmış ve ilk olarak İttihat ve Terakki Cemiyeti kulüp binası olarak inşa edilmeye başlanmıştır. Türk mimarisi stilinin en belirgin örneği olan binanın duvarları Ankara taşından (Andezit) yapılmıştır. 23 Nisan 1920 yılında henüz tamamlanmamış olan bina inşaatı, milli birlik ve beraberlik duygusunun heyecanı ile milletin katkılarıyla tamamlanmıştır. 23 Nisan 1920 ve 15 Ekim 1924 yılları arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak kullanılan bina daha sonrasında Cumhuriyet Halk Fırkası Genel Merkezi ve Hukuk Mektebi olarak faaliyetine devam etmiştir. 1957 yılında müze olması kararlaştırılan bina 23 Nisan 1961’de ‘’Türkiye Büyük Millet Meclisi Müzesi’’ adı ile müze olarak açılmış ve günümüzde hala varlığını korumaktadır. Atatürk’ün 100. yaş gününde düzenlenecek kutlamalar için, Kültür ve Turizm Bakanlığı Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından restorasyona alınan bina 23 Ekim 1981 yılında ‘’Kurtuluş Savaşı Müzesi’’ adıyla tekrar açılmış ve ziyaretçilerini beklemektedir.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti I. Meclis Binası

23 Nisan 1920 tarihinde açılıp, aynı gün Mustafa Kemal Atatürk’ü meclis başkanı seçen Büyük Millet Meclisi, 24 Nisan 1920 yılında Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün anlamlı konuşma ile milletin gücünün ne denli önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne sermiştir. Atamız bu konuşmasında geçen ‘’ Artık yüce meclisin üzerinde bir güç yoktur!’’ cümlesi mecliste büyük bir coşku ile karşılanmış ve dakikalarca alkışlanmıştır.  20 Ocak 1921 yılında kabul edilen ilk anayasa, 12 Mart 1921 yılında kabul edilen İstiklal Marşı’mız, 1 Kasım 1922 yılında Saltanatın kaldırılması, 24 Temmuz 1923 yılında imzalanan Lozan Barış Antlaşması, 13 Ekim 1923 yılında Ankara’nın başkent olması ve en önemlisi 29 Ekim 1923 yılında ilan edilen Cumhuriyet’imiz bu mecliste gerçekleşen en önemli ve en değerli olaylardır.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti I. Meclis Binası

Bina koridor, Riyaset Odası ve ilk Bakanlar Kurulu Odası, Encümen Odası, Dinlenme Odası, Şer’iye Encümeni Odası, İdare Odası, Meclis Toplanma Salonu, mescit ve son olarak da yukarıda görmüş olduğunuz Reis Odası (Meclis Başkanı Odası) olmak üzere 9 bölümden oluşmaktadır. Günümüzde bu odalar ve bölümler ilk gün ki gibi durmakta ve teşhir amaçlı aynı eşyalar ile korunmaktadır. Emin olun içine girdiğinizde geçirdiğiniz süreye siz bile inanamayacaksınız. Ankara’da yaşıyorsanız ya da Ankara’ya bir gün yolunuz düşerse buraya kesinlikle uğramalısınız derim.

 

 

İlk Meclis nerededir? İlk Meclis nerede kuruldu? İlk Meclis aslında ne binasıydı? I. Büyük Millet Meclisi’nin duvarları ne taşındandır? Andezit taşının diğer adı nedir? I. Meclis daha sonra ne binası olarak kullanıldı? İlk mecliste alınan en önemli kararlar nelerdir? I. Büyük Millet Meclisi’nde kaç bölüm bulunur? Ankara nerede başkent ilan edildi? I. Meclis Başkanımız kimdir?

Yorumlar

  • Tarih yazılmış buralarda tarih

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Kişisel Yazı ve Semboller

Kişisel Yazı ve Semboller

Beyin ve Dalga Boyları

Beyin ve Dalga Boyları

Şifa Kaynağı Ormanlar

Şifa Kaynağı Ormanlar

Saldırıya Dayanaklı Kumaş

Saldırıya Dayanaklı Kumaş

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Gelenekler

probiyotik

Kişisel Yazı ve Semboller

bubble30
Nielawore

AYRI AMA BİR GEZEGENİMSİLER: NGC 2371/2

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun