Aralık 22, 2024

VADİNİN ZİRVESİNDE: KUŞTUL MANASTIRI

8.yüzyılın ortalarında inşa edildiği tahmin edilen Kuştul Manastırı, Trabzon’un Maçka ilçesinde yer alır. Vadiye hakim kayalık üzerinde bulunur. Sümela Manastırı kadar bilinmese de onun kadar dikkat çekicidir.

VADİNİN ZİRVESİNDE: KUŞTUL MANASTIRI

Maçka'ya yaklaşık 32 kilometre mesafedeki Şimşirli Mahallesi sınırları içinde kalan Kuştul Manastırı, Maçka Belediye Başkanlığının Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne müracaatı üzerine anıt eser olarak tescillendi.

VADİNİN ZİRVESİNDE: KUŞTUL MANASTIRI

Kuştul Manastırı ulaşılması güç kaya blokunun üzerinde vadinin tamamına hakim bölgede yer alır. Vadiden yüzlerce metre yüksekte inşa edildikten sonra eklenti ve restorasyonlarla geliştirildiği bilinen manastırdan günümüze ana gövde ve yıkılmış yapı duvarları ulaşabilmiştir.

VADİNİN ZİRVESİNDE: KUŞTUL MANASTIRI

1923 yılında boşaltılan manastırdan vadiye çok sayıda dehliz uzanıyor. Tek giriş kapısı bulunan 72 odalı manastıra, bölge halkı tarafından uzun yıllardır kullanılan üç patika yoldan ulaşım sağlanabiliyor.  Manastıra ulaşmak için en sık, diğer yollara göre daha kısa olan 1,5 kilometrelik patika yol kullanılıyor. Dağın yamacındaki patika yolun ormandan geçmesi dolayısıyla zaman zaman zor anlar yaşayan ziyaretçiler, beş kattan oluşan manastıra yakın bölgede kaya mezarları ve kilise kalıntıları ile çeşmeyi görebiliyor.

Sahile uzak mesafede olmasına rağmen en üst kısmından denizin görülebildiği manastıra, bir bölümünde çökme yaşanan 72 basamaklı merdiven çıkılarak ulaşılabiliyor.

VADİNİN ZİRVESİNDE: KUŞTUL MANASTIRI

Kaynaklarda Kuştul Manastırı'nın milattan sonra 773 yılında faaliyete geçtiği bilgisi yer alır. 400 yılı aşkın süre hizmet veren manastırın 1204 yılında Hristiyanlıktaki mezhep çatışmasından dolayı yağmalanmış ve yakılmıştır. Yaklaşık 200 yıl kapalı kalan manastır, restore edilerek yeniden faaliyete geçmiştir.

72 büyük odası ile şapellerin bulunduğu manastır bölgesindeki dağda, içinden ayazma diye adlandırılan suyun aktığı çok sayıda kutsal olduğuna inanılan mağara da bulunmaktadır.

 

Kaynak: 1

Yorumlar

  • Sümela Manastırı'nı kesin duymuşsunuzdur ama peki ya Kuştul Manastırı?

  • Onu oraya nasıl yapmışlar çok merak ettim

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

DIONYSOS'U EĞİTEN KİŞİ: SİLENUS

DIONYSOS'U EĞİTEN KİŞİ: SİLENUS

ODİN'İN GÜÇLÜ VE KUTSAL MIZRAĞI: GUNGNİR
ÇİVİ GEMİSİ: MUSPELL

ÇİVİ GEMİSİ: MUSPELL

EN ENTERESAN KUŞ

EN ENTERESAN KUŞ

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Boş Zaman

probiyotik

Kişisel Yazı ve Semboller

bubble30
Nielawore

DIONYSOS'U EĞİTEN KİŞİ: SİLENUS

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun