Aralık 04, 2024

11 NİSAN DÜNYA PARKİNSON HASTALIĞI GÜNÜ

Dünyada 10 milyon, Türkiye'de 150 bin civarında Parkinson hastası olduğu tahmin edilmektedir, üstelik ülkemizde her yıl yaklaşık 10 bin yeni teşhis koyulmaktadır.

Parkinson hastalığı nedir?

Parkinson hastalığı Alzheimer Hastalığından sonra en sık izlenen, beyindeki hücre dejenerasyonu (işlev kaybı ile hücre ölümü) ile giden bir nörolojik hastalıktır. Bu hastalıkta beyinde dopamin isimli bir molekülü üreten nöronların kaybı izlenmektedir. Bunun sonucunda da hareketlerin yavaşlaması, titreme, denge kayıpları gibi yakınmaların oluşmasına neden olmaktadır. Uyku bozuklukları ve kabızlık, titreme ve hareketlerde yavaşlama belirtileri ile hastalık yıllar önce başlamaktadır.

Parkinson hastalığı özellikle ileri yaşlarda ortaya çıkmaktadır. Türkiye de hızla yaşlanan toplumlar arasında olduğu için ilerleyen zamanlarda Parkinson hastalığını Alzheimer hastalığı kadar sıkça duyacağımız öngörülmektedir.

Parkinson hastalığının belirtileri:

1.İstirahat halinde izlenen titreme (tremor)

2.Hareketlerin yavaşlaması (bradikinezi)

3.Pasif eklem hareketlerini zorlaştıran kaslarda sertleşme (rijidite)

4. Ayakta durma dengesinin bozulması (postural instabilite)

Parkinson hastalığının motor bulguları ortaya çıkmadan bazı başka belirtiler kendini gösterebilir. Bunlar arasında ağrı, koku alma bozukluğu, REM uyku davranış bozukluğu (geceleri çok canlı rüyalar görüp, etrafındakilere zarar verebilecek vurma gibi bazı hareketlerle ortaya çıkan bir uyku bozukluğudur) ve otonomik sistem (mesane-bağırsak, tansiyon değişiklikleri gibi) bozuklukları gibi bulgular da izlenebilmektedir.

Parkinson hastalığında tedavi 3 ana başlıkta toplanabilir:

Birinci sırayı ilaç tedavisi almaktadır. İlaç tedavisinden yeterli faydayı göremeyen hastalarda cerrahi tedavi uygulanabilmektedir. Parkinson hastalığı tanısı almış her hastada hastanın yakınmalarına göre destek tedavisi de düşünülmelidir.

SONUÇ OLARAK:

Parkinson hastalığı var olan tedavilerle semptomların iyileştirilebildiği ve hastanın yaşamını daha az engeller hale getirilebildiği tek nörodejeneratif hastalıktır. Parkinson’da erken tedavinin hastalığın ilerlemesini geciktirmeye yardımcı olduğu ve kaliteli yaşam süresini uzattığı yönünde bilgiler mevcuttur. Bu nedenle toplumsal farkındalık ve bilinçlenme yaratmak adına her yıl 11 Nisan tarihi tüm dünyada “Dünya Parkinson Hastalığı Günü” olarak ilan edilmiştir.

Kaynak: https://www.saglik.gov.tr/TR,19933/titremenizin-sebebi-parkinson-olabilir.html http://parkinsondernegi.com/dunya-parkinson-gunu/

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son Yazıları

bubble30

EĞLENCEYİ KAÇIRMA!

bubble30
bubble30

EVLERDEN IRAK

bubble30

Editörlerin Son Yazıları

kaptanfilozof06

Onların Hayatı Hepimiz Hayatlarından Daha Zor

probiyotik

İmkansız Şeyler

bubble30

EĞLENCEYİ KAÇIRMA!

Nielawore

"YAR YÜREĞİN YAR"

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun