Kasım 25, 2024

AĞLAMANIN SAĞLIĞINIZA 9 FAYDASI

Ağlamak, yaygın bir insan eylemidir ve birçok farklı duygu tarafından tetiklenebilir. Ama insan neden ağlar? Araştırmacılar, ağlamanın hem bedeninize hem de zihninize fayda sağlayabileceğini ve bu faydaların doğumda bebeğin ilk ağlamasıyla başladığını buldu.

1. Vücudu detoksifiye eder.

Üç farklı gözyaşı türü vardır:

  • refleks gözyaşları
  • sürekli gözyaşı
  • duygusal gözyaşları

Refleks gözyaşları, gözlerinizdeki duman ve toz gibi kalıntıları temizler. Sürekli gözyaşı gözlerinizi yağlar ve onları enfeksiyondan korumaya yardımcı olur. Duygusal gözyaşlarının birçok sağlık yararı olabilir. Sürekli gözyaşları %98 su içerirken, duygusal gözyaşları stres hormonları ve diğer toksinleri içerir. Araştırmacılar, bu alanda daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen, ağlamanın bu şeyleri vücudunuzdan attığını teorileştirdiler.

2. Kendini yatıştırmaya yardımcı olur.

Ağlamak, kendini yatıştırmak için en iyi mekanizmalardan biri olabilir. Araştırmacılar, ağlamanın parasempatik sinir sistemini (PNS) harekete geçirdiğini buldu. PNS vücudunuzun dinlenmesine ve sindirmesine yardımcı olur. Bununla birlikte, faydalar hemen değildir. Ağlamanın yatıştırıcı etkilerini hissetmeden önce birkaç dakika gözyaşı dökmeniz gerekebilir.

3. Yatıştırır.

Uzun süre ağlamak oksitosin ve endorfin olarak da bilinen endojen opioidleri serbest bırakır. Bu iyi hissettiren kimyasallar hem fiziksel hem de duygusal acıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Endorfinler serbest bırakıldığında, vücudunuz biraz uyuşmuş bir aşamaya girebilir. Oksitosin size sakin veya esenlik hissi verebilir. Ağlamanın kendi kendini yatıştırıcı bir eylem olduğuna dair başka bir örnek.

4. Ruh halini iyileştirir.

Ağlamak, özellikle hıçkırarak ağlamak, acıyı hafifletmenize yardımcı olmanın yanı sıra moralinizi de yükseltebilir. Hıçkırdığınız zaman, soğuk havadan birçok hızlı nefes alırsınız. Daha soğuk havada nefes almak beyninizin sıcaklığını düzenlemeye ve hatta düşürmeye yardımcı olabilir. Soğuk bir beyin, vücudunuz ve zihniniz için sıcak bir beyinden daha zevklidir. Sonuç olarak, bir hıçkırık döneminden sonra ruh haliniz düzelebilir.

5. Bağ oluşturur.

Moraliniz bozuksa ağlamak, çevrenizdekilere desteğe ihtiyacınız olduğunu bildirmenin bir yoludur. Bu, kişilerarası bir fayda olarak bilinir. Bebekliğinizden beri ağlamak bir bağlanma davranışı olmuştur. İşlevi, birçok yönden başkalarından rahatlık ve bakım elde etmektir. Başka bir deyişle, işler zorlaştığında sosyal destek ağınızı oluşturmanıza yardımcı olur.

6. Kederden kurtulmanıza yardımcı olur.

Yas tutmak bir süreçtir. Üzüntü, uyuşukluk, suçluluk ve öfke dönemlerini içerir. Ağlama, özellikle yas dönemlerinde önemlidir. Sevdiğiniz birinin kaybını anlamanıza ve kabul etmenize bile yardımcı olabilir. Herkes yas sürecinden farklı şekillerde geçer. Ağlamanızın aşırı olduğunu veya günlük hayatınızı etkilemeye başladığını fark ederseniz, doktorunuza danışmanız iyi bir fikir olabilir.

7. Duygusal dengeyi geri kazandırır.

Ağlamak sadece üzücü bir şeye tepki olarak olmaz. Bazen aşırı mutlu, korkmuş veya stresli olduğunuzda ağlayabilirsiniz. Yale Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, bu şekilde ağlamanın duygusal dengeyi yeniden sağlamaya yardımcı olabileceğine inanıyor. Bir şey hakkında inanılmaz derecede mutlu olduğunuzda veya korktuğunuzda ve ağladığınızda, vücudunuzun bu kadar güçlü bir duygudan kurtulma yolu olabilir.

8. Bebeğin nefes almasına yardımcı olur.

Bir bebeğin anne karnındaki ilk ağlaması çok önemli bir ağlamadır. Bebekler oksijenlerini göbek kordonu yoluyla rahim içinde alırlar. Bebek doğduktan sonra kendi kendine nefes almaya başlamalıdır. İlk ağlama, bir bebeğin ciğerlerinin dış dünyadaki yaşama uyum sağlamasına yardımcı olan şeydir. Ağlamak ayrıca bebeklerin akciğerlerdeki, burundaki ve ağızdaki fazla sıvıyı temizlemesine yardımcı olur.

9. Bebeğin uyumasına yardımcı olur.

Ağlamak, bebeklerin geceleri daha iyi uyumasına da yardımcı olabilir. Bebek uykusu üzerine yapılan küçük bir çalışmada, 43 katılımcı, bebeklerini yatağa yatırmak için kontrollü ağlama olarak da bilinen kademeli sönme yöntemini kullandı. Kontrollü ağlama ile bebekler, ebeveynlerinin müdahalesinden önce belirli bir dakika boyunca ağlamaya bırakıldı. Ağlama hem uyku süresini artırdı hem de bebeklerin gece uyanma sayısını azalttı. Bir yıl sonra, ağlamanın bebeklerde stresi artırdığı veya ebeveyn-çocuk bağını olumsuz etkilediği görülmedi.

Ne zaman yardım almalısınız?

Sizi mutlu eden veya üzen bir şeye tepki olarak ağlamak normal ve sağlıklıdır. Serbest bırakma ihtiyacı hissediyorsanız, gözyaşı dökmekten çekinmeyin. Bununla birlikte, aşırı ağlama, doktorunuzla konuşmanız gereken bir şeydir. Ağlamak günlük aktivitelerinizi engellemeye başlarsa, bu bir depresyon belirtisi olabilir.

Depresyonun diğer belirtileri şunlardır:

  • üzüntü veya umutsuzluk duyguları
  • sinirlilik veya hayal kırıklığı duyguları
  • iştahta değişiklikler veya kilo kaybı veya kazancı
  • enerji eksikliği
  • uyku sorunu veya çok fazla uyumak
  • açıklanamayan ağrılar veya sancılar
  • ölüm veya intihar düşünceleri

Kendinize zarar verme düşünceleriniz varsa, yerel acil servislerinizi arayın.

Ne kadar ağlamalı?

Tilburg Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, ağlamayı mercek altına aldı. Sonuçları? Ortalama olarak, Amerikalı kadınlar her ay 3,5 kez ağlarken, Amerikalı erkekler her ay yaklaşık 1,9 kez ağlıyor. Ülkelere göre ortalamalar önemli ölçüde değişmektedir. Amerika'daki ortalama, yelpazenin üst ucunda. Örneğin Çin'deki kadınlar her ay sadece 1.4 kez ağlıyor. Bulgaristan'da erkeklerin ayda sadece 0,3 kez ağladığı bildiriliyor.

Ağlamak sorun değil. Hatta size faydası bile olabilir. Ağlama ihtiyacı hissediyorsanız, gözyaşlarınızı tutmayın. Gözyaşları, duyguları ifade etmenin normal ve sağlıklı bir yoludur.

kaynak: https://www.healthline.com/health/benefits-of-crying#sleep-in-babies

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son Yazıları

bubble30

ÜZÜLMEYE GEREK YOKMUŞ

bubble30

İÇİNDEKİ CEVHERİ KORUYANLAR

bubble30

MÜZİĞE SIĞINANLAR

bubble30

SEN DE ARAMIZA KATIL!

Editörlerin Son Yazıları

kaptanfilozof06

Tüm Avrupa'ya Tehdit

probiyotik

Düşüngü

bubble30

ÜZÜLMEYE GEREK YOKMUŞ

Nielawore

"CEVAHİR YÜREKLİLER"

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun