Eylül 19, 2024

DEV PANDALAR NEDEN ET YERİNE BAMBU YER?

Çinli bilim adamları, dev pandaların beslenme alışkanlıkları, dişleri ve sindirim borusunun yapısı etoburlara benzemesine rağmen neden et yerine bambu yedikleri hakkında daha fazla ayrıntı ortaya çıkarmada ilerleme kaydettiler.

Diğer etoburlarla karşılaştırıldığında daha gelişmiş azı dişleri ve nispeten daha büyük bir kafa da dahil olmak üzere, bambuları yemeye daha uygun fiziksel özelliklere sahip olmalarına rağmen, pandalar hem selülozu hem de otçulları sindirerek enerjiyi ememezler.

Bununla birlikte, Chengdu Dev Panda Yetiştiriciliği Araştırma Üssü'nde bir araştırmacı olan Zhang Wenping tarafından yürütülen yakın tarihli bir araştırmaya göre, nişastayı diğer etoburlardan daha iyi sindiriyorlar ve tüketim için genellikle bambu ağaçlarının en nişastalı kısımlarını seçiyorlar.

Araştırmacılar, dev pandaların dışkı maddesini analiz ederek, dev pandaların yalnızca bambulardaki nişasta, hemiselüloz ve pektinden enerji elde edebildiğini buldu. Dev pandaların temel besinleri olarak bambuları seçmelerinin nedeni, vahşi doğada yaygın olarak bulunan bambuları elde etmelerinin kolay olması ve diğer odunsu bitkilerden daha fazla nişasta içermesidir. Ayrıca, dev pandalar her gün çok az enerji tüketir, bu da nispeten ağır ağırlıklarının sadece bambu ile beslenerek korunabileceğini gösterir.

Pandalar, bambu ile beslendikleri 2 milyon yıldan fazla bir tarih boyunca evrimleşmişlerdir. Daha önceki gen dizileme araştırmaları da canlının evrim sürecinde T1R1 genini kaybettiğini ve bu nedenle bambu yemeye başladığını gösteriyor.

kaynak: https://news.cgtn.com/news/3d3d514d7a6b544d33457a6333566d54/index.html

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son Yazıları

bubble30

BURADA YETMEZ HER YERDE

bubble30
bubble30
bubble30

Editörlerin Son Yazıları

kaptanfilozof06

Son Zamanlarda Sık Yaşanıyor

probiyotik

Her Şey Yerli Yerinde

bubble30

BURADA YETMEZ HER YERDE

Nielawore

"SESİNİN KUŞLARI SUSUNCA"

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun