Eylül 19, 2024

İyi Niyet

Günümüzde etrafıma şöyle bir baktığım zaman insanların genelinde gözlemlediğim bir şey var. O da artık neredeyse her insanın başka bir insanın iyi niyetli davranabileceğine inanmaması. Ben bu duruma baktığım zaman karşılık beklemenin ne kadar kötü bir davranış olabileceğini görüyorum. Benim bazı insanlarda gördüğüm yaptığı iyi niyetli bir davranışın karşılığında iyi niyetli davrandığı kişiden ileride bir şeyler almak istediği oluyor. Ama iyi olanın özünde bana göre karşılık beklemek olmaz çünkü iyilik karşılık beklemeden yapılan bir şey olduğu için iyidir. Tabi ki iyiliğin karşılığı iyilik olmalı. Mesela birisine iyi davrandığınız zaman karşınızdaki insandan da iyi bir davranış bekleyebilirsiniz ama iyi davrandığınız bir insandan da çok çok büyük bir fedakarlık beklemek saçma olacaktır. Her iyi niyetli davranış için bir karşılık beklemek insanların iyi niyete olan inancını yok eden şeylerden birisi bence.

Gözlemlediğim başka bir şey ise yapılan herhangi bir iyiliğin ileride iyilik yapılan kişinin kafasına kakılması. Mesela bir kişi başka bir kişiye iyilik yaptığı zaman ileride iyiliği yapan kişi sosyal ortamlarda üstünlük sağlamak için ya da iyilik yapılan kişi üzerinde psikolojik üstünlük kurmak için yaptığı iyiliği kullanabiliyor. Durum böyle olunca bu davranış da özünde iyi niyetli olmayan bir davranış oluyor ve bu tarz bir davranış insanlarda iyi niyete olan inancı öldürebiliyor.

Sonuca gelirsek iyilik yapmanın en iyi yolu aslında sadece iyilik yapmak için iyilik yapmaktır. İlle de hayatta bir şeyler elde etmek ya da üstün olmak istiyorsak o zaman çalışalım, çalışalım sonra aklımızı kullanıp düşünelim ve çalışmaya devam edelim.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son Yazıları

kaptanfilozof06

Son Zamanlarda Sık Yaşanıyor

kaptanfilozof06

Almanya Geri Göndermeye Başladı

kaptanfilozof06

Dünya'nın Halkaları

kaptanfilozof06

Mars Hakkında Yeni Teori

Editörlerin Son Yazıları

kaptanfilozof06

Son Zamanlarda Sık Yaşanıyor

probiyotik

Her Şey Yerli Yerinde

bubble30

BURADA YETMEZ HER YERDE

Nielawore

"SESİNİN KUŞLARI SUSUNCA"

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun