Kilo verme harikası olarak tanıtılıyor, ancak bu beslenme planı aslında ciddi riskler içeren tıbbi bir diyettir. Kilo verme diyetleri dünyasında, düşük karbonhidratlı, yüksek proteinli beslenme planları genellikle dikkat çeker. Paleo, South Beach ve Atkins diyetlerinin hepsi bu kategoriye girer. Bazen ketojenik veya "keto" diyetler olarak adlandırılırlar.
Ancak gerçek bir ketojenik diyet farklıdır. Proteine ??odaklanan diğer düşük karbonhidratlı diyetlerin aksine, keto planı günlük kalorinin %90'ını sağlayan yağa odaklanır. Ve deney olarak denenecek bir diyet türü değildir.
"Keto diyeti öncelikle çocuklarda epileptik nöbet sıklığını azaltmaya yardımcı olmak için kullanılıyor. Kilo vermek için de denenmiş olsa da, sadece kısa vadeli sonuçlarla çalışılmış ve sonuçlar karıştırılmıştır.
Bilmiyoruz.
Harvard'a bağlı Brigham ve Kadın Hastanesi'nde Beslenme Departmanı direktörü kayıtlı diyetisyen Kathy McManus, uzun vadede veya güvenli olup olmadığı konusunda uyarıyor.
Keto diyeti nasıl çalışır?
İşte ketonun temelleri: Diyet, vücudunuzu farklı bir yakıt türü kullanmaya zorlamayı amaçlar. Karbonhidratlardan (tahıllar, baklagiller, sebzeler ve meyveler gibi) gelen şekere (glikoz) güvenmek yerine, keto diyeti, karaciğerin depolanmış yağdan ürettiği bir tür yakıt olan keton cisimlerine dayanır.
Yağ yakmak, kilo vermek için ideal bir yol gibi görünüyor. Ancak zor:
Günde 20 ila 50 gramdan daha az karbonhidrattan kendinizi mahrum bırakmanızı gerektirir (orta boy bir muzun yaklaşık 27 gram karbonhidrat içerdiğini unutmayın). Ketoz durumuna ulaşmak genellikle birkaç gün sürer. Çok fazla protein yemek ketozise müdahale edebilir.
Ne yersin?
Keto diyetinin yağ gereksinimi bu kadar yüksek olduğundan, takipçilerin her öğünde yağ yemesi gerekir. Günlük 2.000 kalorilik bir diyette bu, 165 gram yağ, 40 gram karbonhidrat ve 75 gram protein gibi görünebilir. Ancak, kesin oran özel ihtiyaçlarınıza bağlıdır.
Keto diyetinde fındık (badem, ceviz), tohumlar, avokado, tofu ve zeytinyağı gibi bazı sağlıklı doymamış yağlara izin verilir. Ancak yağlardan (hurma, hindistancevizi), domuz yağı, tereyağı ve kakao yağından elde edilen doymuş yağlar yüksek miktarlarda teşvik edilir.
Protein keto diyetinin bir parçasıdır, ancak tipik olarak yağsız proteinli gıdalar ile sığır eti, domuz eti ve domuz pastırması gibi doymuş yağ oranı yüksek protein kaynakları arasında ayrım yapmaz.
Peki ya meyve ve sebzeler?
Tüm meyveler karbonhidrat bakımından zengindir, ancak bazı meyveleri (genellikle çilek) küçük porsiyonlarda yiyebilirsiniz. Sebzeler (karbonhidrat açısından da zengin) yapraklı yeşillikler (lahana, pazı, ıspanak gibi), karnabahar, brokoli, Brüksel lahanası, kuşkonmaz, dolmalık biber, soğan, sarımsak, mantar, salatalık, kereviz ve yaz kabağı ile sınırlıdır. Bir fincan doğranmış brokoli yaklaşık altı karbonhidrat içerir.
Keto diyeti riskleri
Ketojenik bir diyetin sayısız riski vardır. Listenin başında: doymuş yağ oranı yüksektir. McManus, kalp hastalığıyla bağlantısı nedeniyle doymuş yağları günlük kalorinizin %7'sinden fazla tutmamanızı önerir. Ve gerçekten de, keto diyeti, kalp hastalığına da bağlı olan "kötü" LDL kolesterolündeki artışla ilişkilidir.
Diğer potansiyel keto riskleri şunları içerir:
Besin eksikliği. McManus, "Çok çeşitli sebze, meyve ve tahıl yemiyorsanız, selenyum, magnezyum, fosfor ve B ve C vitaminleri dahil olmak üzere mikro besinlerdeki eksiklikler için risk altında olabilirsiniz" diyor.
Karaciğer sorunları. Metabolize edilecek çok fazla yağ olduğu için diyet, mevcut karaciğer koşullarını daha da kötüleştirebilir.
Böbrek sorunları. Böbrekler proteini metabolize etmeye yardımcı oluyor ve McManus, keto diyetinin onları aşırı yükleyebileceğini söylüyor. (Günlük önerilen protein alımı, kadınlar için günde ortalama 46 gram ve erkekler için 56 gramdır).
Kabızlık. Keto diyeti, tahıllar ve baklagiller gibi lifli gıdalarda düşüktür.
Bulanık düşünme ve ruh hali değişimleri. McManus, "Beynin sağlıklı karbonhidratlardan gelen şekere ihtiyacı var. Düşük karbonhidratlı diyetler kafa karışıklığına ve sinirliliğe neden olabilir" diyor.
Bu nedenle ketojenik bir diyet denemeden önce bir doktor ve kayıtlı bir diyetisyenle konuştuğunuzdan emin olun.
Peki ya diğer diyetler?
Popüler düşük karbonhidratlı diyetler (Atkins veya Paleo gibi) gerçek bir keto diyetini değiştirir. Ancak yağları ve proteinleri aşırıya kaçarsanız ve karbonhidratı bırakırsanız aynı risklerle gelirler. Peki insanlar neden diyetleri takip ediyor? McManus, "Her yerdeler ve insanlar çalıştıklarını anekdot olarak duyuyorlar" diyor. Kısa süreli düşük karbonhidratlı diyet başarısıyla ilgili teoriler arasında, yağ karbonhidratlardan daha yavaş yakıldığı için iştah azalması da yer alır. “Ama yine de, uzun vadeyi bilmiyoruz” diyor. "Ve plan ne olursa olsun, kısıtlayıcı bir diyet yemeyi sürdürmek zordur. Normal bir diyete devam ettiğinizde, kilo muhtemelen geri dönecektir."
kaynak: https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/should-you-try-the-keto-diet
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız