Misophonia Gerçek Mi?
Çiğneme, kalem vurma veya diğer küçük seslerin bizi hiç bitmeyen şekilde rahatsız ettiği zamanlar vardır. Bununla birlikte, misophonia olarak bilinen bir rahatsızlığı olanlar için, bu sesler can sıkıcı olmanın ötesinde, dayanılmaz olabilir.
İlk olarak 2001 yılında bir durum olarak adlandırılan “misophonia”, “sesten nefret etmek” anlamına gelen eski Yunanca bir kelimedir. Seçici ses duyarlılığı sendromu olarak da bilinen bu, hem psikolojik hem de fizyolojik semptomlarla birlikte beynin gerçek bir anormalliğidir. Yakın tarihli bir çalışmada, MRI taramaları, misophonia'sı olanların beyin yapısında ve tetikleyici sesleri duyduğunda beyinlerinin tepki verme biçiminde belirgin bir farklılık gösterdi.
Sese karşı bu aşırı duyarlılık, günlük yaşamlarına müdahale edebilecek durumdaki kişilerde bir savaş ya da kaç tepkisine neden olur. Tetikleyici sesleri duyduklarında endişe, öfke ve panik hissedebilirler. Bu kaçınma, izolasyon ve depresyona yol açabilir.
Misophonia ile ilgili araştırmalar hala nispeten yenidir. Bozukluğu teşhis etme kriterleri henüz Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabına (DSM-5) dahil edilmemiştir, ancak bazı doktorlar bunu "Obsesif Kompulsif ve İlgili Bozukluklar" altında dahil etmeyi önermiştir.
Misophonia Tetikleyicileri
Tetikleme sesleri mizofonisi olan kişiler arasında farklılık gösterir ve zamanla değişebilir. En yaygın tetikleyiciler, diğer insanların ağzından gelenlerdir. Bu içerir:
- çiğnemek
- höpürdetmek
- yutma
- boğaz temizleme
- dudak şapırdatma
- sakız çiğneme sesi
Diğer tetikleyiciler şunları içerebilir:
- burnunu çekmek
- yazı sesleri
- hışırdayan kağıtlar
- saatlerin tıklanması
- araba kapılarının çarpması
- kuşların, cırcır böceklerinin ve diğer hayvanların sesleri
- yüksek sesli nefes alma
- takma diş sesi
- tesbih sesi
Hemen hemen her ses potansiyel bir tetikleyici olabilir. Misophonia'lı bazılarının görsel tetikleyicileri de vardır. Bu şunları içerebilir:
- ayak sallama
- burun çekme
- saç savurma
Misophonia Nasıl Bir Duygu?
Misophonia'lı biri bir tetikleyici duyduğunda veya gördüğünde ne olduğunu tanımlamanın en iyi yolu, çoğu insanın bir kara tahta üzerinde çivi duymasının nasıl bir şey olduğunu düşünmek olabilir. Cildiniz karıncalanıyor, sinirleriniz parlıyor ve hemen durmasını istiyorsunuz. Çoğu için, bu sadece arada bir olur. Bununla birlikte, misophonia'lı insanlar, diğer insanların neredeyse hiç fark etmediği sesler nedeniyle bu hissi günlük olarak yaşayabilirler.
Misophonia'ya sahip bir doktor ve NYU profesörü olan Dr. Barron Lerner, tek kelimeyle tetikleyici seslerin berbat hissettirdiğini açıklıyor. "Kanın kaynamaya başlamış gibi. Kalp atışı ve karın ağrısı gibi pek çok endişeli duygu var.”
Oregon Odyoloji Kliniği'nde 20 yıldan fazla bir süredir misofoni üzerinde çalışan odyolog Dr. Marsha Johnson'a göre, bu durumdaki insanlar bilişsel olarak onları duyduklarının farkında bile olmadan seslere verilen tepkiyi deneyimlemeye başlıyorlar.
Johnson, “Olumsuz tepkilerin tsunamisi gibi” dedi. "Anında. Çok büyük. Bilişsel işlevlerinin çoğunu devralır. ”
Misophonia'ya ne sebep olur?
Araştırmacılar, mizofoniye neyin neden olduğunu henüz bilmiyorlar. Aşağıdaki koşullara da sahip olan kişilerde bozukluğun daha yüksek oranda ortaya çıktığı görülmektedir:
- obsesif-kompulsif bozukluk (OKB)
- anksiyete bozuklukları
- Tourette sendromu
Ayrıca kulak çınlaması olan kişilerde daha yaygın görünmektedir. Tinnitus, kulaklarınızda çınlama gibi başka kimsenin duyamayacağı sesleri duyduğunuz farklı bir rahatsızlıktır.
Lerner, "Misophonia kendi durumu gibi görünüyor, ancak bu diğer koşullarla kesinlikle örtüşüyor" dedi. "Bu diğer şeylere sahip olan birçok insanda mizofoni vardır ve ürettikleri semptomlar benzerdir. Örneğin, mizofonisi olan endişeli bir kişi, evde veya işteki stresli bir durumdan, belirli bir gürültüyü duymakla benzer şekilde kalp atışı, terleme vb.
Johnson, yıllardır misofonyaya sahip kişilere kaygı, fobiler ve diğer bozukluklarla yanlış teşhis konulduğuna dikkat çekiyor.
Ancak misophonia, aşağıdakiler de dahil olmak üzere kendine has özellikleri olan benzersiz bir bozukluktur:
- Misofoninin başlangıcı genellikle ergenlikten öncedir ve ilk belirtiler en sık 9 ila 12 yaşları arasında ortaya çıkar.
- Erkeklerden daha fazla kadınlar mizofoniye sahiptir.
- Misophonia'lı insanlar daha yüksek IQ'ya sahip olma eğilimindedir.
- İlk tetikleme sesi tipik olarak bir ebeveyn veya aile üyesinden gelen sözlü bir sestir ve zamanla yeni tetikleyiciler ortaya çıkar.
- Genellikle ailelerde çalıştığı için genetik bir bileşen olması muhtemeldir.
Misophonia İle Nasıl Baş Edilir?
Misophonia tedavisi olmayan ömür boyu süren bir bozukluk olsa da, onu yönetmede etkili olduğu gösterilen birkaç seçenek vardır:
1. Tinnitus yeniden eğitim tedavisi
Tinnitus yeniden eğitim tedavisi (TRT) olarak bilinen bir tedavi sürecinde, insanlara gürültüye daha iyi tahammül etmeleri öğretilir.
2. Bilişsel davranışçı terapi
Bilişsel davranışçı terapi (CBT), tetikleyici seslerle sahip olduğunuz olumsuz ilişkileri değiştirmenize yardımcı olabilecek başka bir terapi türüdür.
Johnson'a göre, yağmur, doğa veya diğer seslerin sesini aktaran kulak seviyesindeki cihazların özellikle etkili olduğu kanıtlandı ve kullanıcıların yüzde 85'i semptomlarda bir rahatlama yaşadı.
3. Danışmanlık
Durum tüm aileyi etkileyebileceğinden, hem mizofoni olan kişi hem de ailesi için destekleyici danışmanlık da önemlidir.
Şu anda, ABD Gıda ve İlaç İdaresi tarafından misofoniyi tedavi etmek için onaylanmış hiçbir ilaç ve herhangi bir ilacın tedavisinde etkili olduğuna dair kesin bilimsel kanıt bulunmamaktadır.
Johnson, misophonia'lı çoğu insanın zorlukların üstesinden gelebileceğini iddia ediyor.
Johnson, “20 yıl boyunca misophonia hastalarını takip ettikten sonra söyleyebileceğim kadarıyla, çoğu devam ediyor ve iyi hayatları var” dedi. "Birçoğunun çocukları ve inanılmaz kariyerleri var ve bu rahatsızlıktan muzdarip küçük çocukların şimdi bilmesi önemlidir."
kaynak: https://www.healthline.com/health/misophonia
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız