Kayın ağacı, tüm ağaçlar gibi gövdesinin en dış bölümünde havayı ve suyu geçirmeyen, ince bir mantar tabakasıyla kaplı... Eskiden Amerikan yerlileri, çok ince olduğu için kolaylıkla soyunabilen bu mantar tabakasından elde ettikleri büyük parçalarla kayıklarını suya karşı izole ediyorlardı. Bu tabakada gözle görülen küçük çizikler ise ağacın gövdesinin nefes aldığı delikler. ABD'de dev sekoya ağaçlarının bulunduğu ormanlarda her yıl büyük yangınlar çıkıyor. Ancak, dev sekoya ağaçları bu felaketlerden zarar görmeden kurtuluyor. Bunun nedeni, kalınlığı 60 santimi ve ağırlığı 6 ile 7 tonu bulan dev kabukları... Ateş, bir zırh görevi gören bu dev kabuğu geçip ağacın kendisine ulaşamıyor.
Bu müthiş savunma mekanizması sadece ABD'deki sekoya ağaçlarında yok... Genellikle yangın bölgelerine ekilen mantar meşesi ağaçları da aynı özelliği sergiliyorlar. Kuşkusuz sekoya ağacı ve mantar meşesi koruma konusunda aşırı örnekler... Ancak, farklı kalınlıklarda da olsa, tüm ağaçlar, kabuk denen değişik ve karmaşık dokulardan oluşan bir doğal kalkana sahip. Ateşe, suya, soğuğa ve parazitlere karşı ağacın gövdesini o koruyor. Mantar hücreleri daha derinlerde hayat buluyorlar ve daha sonra yüzeye doğru hareket ediyorlar. Bu hücreler sürekli çoğalma özelliği taşıyorlar. Yüzeye en yakın olan hücreler en yaşlı hücreler...
Mantar tabakaları her yıl plaka biçiminde bir katman oluşturuyor. Tıpkı hayvanların deri değiştirmesi gibi, ağaç kabuklan da yeni mantar katmanları oluşturarak kendilerini yeniliyorlar ve bir önceki katmanın parazitlerinden arınıyorlar. Bunlar doğar doğmaz "süberin" isimli bir madde ile donanıyorlar. Suyu ve soğuğu geçirmeyen bu madde, daha sonra yavaş yavaş hücrelerin ölümüne de neden oluyor. Mantar hücreleri süberin maddesiyle donandıktan sonra kendi birleşimindeki suyu yitiriyorlar ve boşluklarına hava dolmaya başlıyor. Bu hava tabakası ağacın su geçirmez özelliğini ikiye katlıyor ve ayrıca ağacın gövdesini termik açıdan izole ediyor.
Yorumlar
Ağaç kabuğu deyip geçmemek lazım
hemen diğer içeriklere de tıkladım
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız