Yaklaşık 30 cm. uzunluğundaki ilk Barbie, 1959 yılında New York Oyuncak Fuarı'nda tanıtıldı. Barbie piyasaya çıkar çıkmaz o kadar büyük ilgi çekti ki yıl dolmadan 350 bin oyuncak satılmıştı. Dört yıl sonra üretici firma ABD'nin en büyük 500 şirketi arasına girdi. 50. yıl kutlamaları nedeniyle, önümüzdeki ay düzenlenecek New York moda haftasında, 50 modacı, Barbie kıyafetlerinden esinlenerek hazırladıkları kreasyonlarını sergileyecek.
Barbie'nin üretici firmasında 50 modacı, 12 kuaför çalışıyor. Şirket bünyesinde, başında bir psikoloğun bulunduğu 30 kişilik bir ekip, her yıl çocukların tercihlerini saptamak için çalışıyor. Bu amaçla yılda yaklaşık 100 bin çocukla mülakatlar yapılıyor. Her yıl satılan Barbieler'in yaklaşık yüzde 90'ını yeni modeller oluşturuyor. Üretici firmanın kazancı yılda 3 milyar doları buluyor. Bu miktarın yaklaşık yarısını isim ve lisans gelirleri oluşturuyor.
Amerika'nın ikonlarından biri olan Barbie, ironik olarak hiç Amerika'da üretilmedi. İlk olarak Japonya'da yapılan üretim, 1967'de Tayvan'a, 1987'de de Endonezya ve Çin'e taşındı. 2007'de yayınlanan bir rapor, Çin'de bu oyuncağın yapımında çalışanların haftada yedi gün günde 15 saat çalıştıklarını ve Amerika'da 40 dolara satılan oyuncaklardaki işçilik maliyetinin 19 sent olduğu açıkladı.
Kariyerine model olarak başlayan Barbie elli yıl boyunca yüzden fazla meslekle uğraştı. Barbie'nin cv'sinde paleantolog, deniz piyadesi, aerobik hocası gibi pek çok meslek yazıyor. Barbie ayrıca, İtalyan, Parisli, İngiliz Karliyet ailesi mensubu, eskimo, Japon, Koreli, Jamaikalı ve Kızılderili olarak üretildi. Barbie'ye elbise tasarlayan ünlüler markalar arasında Armani, Givenchy, Calvin Klein, Donna Karan, Dior, Versace ve Vivienne Westwood bulunuyor.
Yorumlar
Bu kadar eski olduğunu bilmiyordum
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız