Türkiye’de bugünlerde bir dergi satış rekorları kırıyor: Ben 10! Her sayısı 200 bin satıyor. Çizgi romanlar deyip geçmeyiniz. Sovyetler Birliği Tenten’in ülkeye girişini yasakladı. Naziler, Tarzan’dan nefret etti. Peter Pan ırkçılıkla suçlandı. Amerikalılar Kripton gezegeninden gelen Süperman’i niye çok sevdi? Dünyaca ünlü çizgi romanları, masalları, kimlerin, hangi koşullarda yazdığını hiç düşündünüz mü? Merak etmeyin biz merakımıza yenik düşüp araştırdık.
Çizgi romanlar ve onların televizyona uyarlanmış çizgi filmleri ya da filme çekilmiş sinemaları her daim çok ilgi gördü. Yapanlarına büyük paralar kazandırdı. Bunu bilen istihbaratçılar bu sektörden çok yararlandılar. Bunların içinde en çok tartışılanı Tenten’di. Dünyanın en tanınmış çizgi roman kahramanlarından Tenten’in, Kaptan Haddock, Profesör Turnesol ve köpeği Fındık ile girdiği maceraları altmıştan fazla dile çevrildi.
Tenten’i hem yazan hem de çizen Georges Remi (1907-1983), müstear adıyla “Herge” eseri nedeniyle çok eleştirildi. Sosyalizm karşıtıydı ve Sovyetler Birliği’ni sürekli kötü gösterdiği için Tenten bu ülkede resmen yasaklandı. Herge faşist miydi? Belçika’nın işgali sırasında Naziler ile işbirliği yapmakla suçlanıp tutuklandı. Tenten’e hayran Belçikalılar Remi’yi temize çıkardılar.
Tenten’in siyahları aşağılaması da çok tepki gördü. Herge İngiltere’deki Irk Eşitliği Komisyonu’na şikâyet edildi. Bir diğer Belçikalı çizgi ustası ise Maurice de Bevere (1923-2001), Herge gibi çok tartışılmadı. O, “Red Kit”in yaratıcısıydı. Müstear adı “Morris” ile çizdiği Red Kit’in ilk dönemlerde fazla konuşma balonu yoktu. Morris’in yurttaşı Rene Goscinny ile tanışmasıyla Red Kit konuşmaya, espri yapmaya başladı. Goscinny sayesinde hikâyeye Dalton Kardeşler de katıldı. Red Kit’i esprili hale getiren Fransız Rene Goscinny (1926-1978) aynı şekilde Asteriks’in de yaratıcılarından oldu.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız