Tarzan’ın yaratıcısı Amerikalıydı, Edgar Rice Burroughs 1875’te Chicago Illinois’de doğdu. İç savaşın ağır ekonomik zorluklar getirdiği o günlerde Edgar Rice sığır çobanlığı yaptı. Bu arada bulabildiği her kitabı okudu. Jules Verne’nin deli saçması olarak değerlendirilen “Aya Seyahat” adlı eserini neredeyse ezberledi.
Bu etkiyle yazdığı, Mars’a, Venüs’e seyahatleri anlatan bilimkurgu hikâyelerini hiçbir yerde bastıramadı. Bıktı. Asker olmaya karar verdi. Ancak sağlık sorunları yüzünden ordudan ayrıldı. Evlendi. Parasızlık yüzünden eşi tarafından terk edildi. Tam bir kaybedendi.
1912’de “Mars Prensesi”ni yayıncılara zorla kabul ettirdi. 400 dolar aldı. Rahatladı. Ve birkaç ay sonra “Maymunların Tarzan’ı”nı yazdı. Ve baş döndürücü yükselişi başladı. Amerikalılar Tarzan’ı çok sevdi. Dönem Avrupa sömürgeciliğinin doruğa çıktığı yıllardı. İngiliz Jane’in beyaz derili Tarzan’a İngilizce öğretmesi yoksul Amerikalıları çok mutlu ediyordu. Beyaz ırkın üstünlüğü gibi bir tema Edgar Rice’ın ırkçılıkla suçlanmasına neden oldu.
Bu arada Naziler de Tarzan’dan nefret ettiler. Beyaz ırktan bir kahramanın siyahlarla işbirliği yapıp onların fikirlerini almasını kabul etmediler. “Alman gençliğini soysuzlaştırıyor” diye yasakladılar. Yine de Tarzan birçok dile çevrildi. En komiği Finlandiya’da oldu. Bu ülkede maymun fazla tanınmadığı için, Tarzan’ı ayılar büyüttü! Tarzan çizgi romanları, filmleri, tiyatroları, müzikalleri yapıldı. Edgar Rice zengin oldu. Kaliforniya’daki malikânesinde Sunday Times’ta yayınlanan Tarzan çizgi romanını okurken kalp krizi geçirip öldü. Yıl 1950 idi.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız