Kasım 21, 2024

Doğu’nun Dövüş Sanatları (VII) – Frindz10

TAYLAND BOKSU

Tayland boksu, dövüş sanatlarının en şiddet içerenlerinden biri... Sadece yumruk ve tekmelere değil, aynı zamanda kafa, diz ve dirseğin de kullanımına izin veriyor. Bacakta diz ve bileği arasındaki kavalkemiği ile rakibin baldırlarına doğru yapılan vuruş, Tayland boksunun en teknik ve en klasik vuruşlarından biri olarak kabul ediliyor. Başını elleri arasına alarak savunmaya çekilen rakip için bu hamleden kaçış bulunmuyor. Tayland boksu karşılaşmaları, genellikle diz darbeleriyle sona eriyor.

Doğu’nun Dövüş Sanatları (VII) – Frindz10

TEKWAN-DO

Kore kökenli olan ve son yıllarda ABD'de kendine büyük bir kitle bulan bu spor, diğer dövüş sanatlarının aksine rakibe vurulan darbelere herhangi bir sınırlama getirmiyor. Taekwon-do'yu, kendisine oldukça benzeyen karateden ayıran en önemli özellik, bu sporda ayağın oldukça yukarılara kaldırılmasına izin verilmesi..

Doğu’nun Dövüş Sanatları (VII) – Frindz10

KICK BOXING

ABD'nde karate ve taekwon-do uzmanlarının, göze daha hoş gelen bir karşılaşma biçimi yaratabilmek için, bu iki sporun kontrollü darbelerini azaltarak geliştirdikleri bir dövüş sanatı... Daha sonra, zaman içinde bu spordan, karate sporunun yerleşmiş bazı hamleleri ayıklanarak yumruk atana olayına kolaylıklar getirildi.

Doğu’nun Dövüş Sanatları (VII) – Frindz10

KALERİPAYAT

Dünyanın en eski dövüş sanatlarından biri ve belki de Budist rahip Bodhidharma'nın Hindistan'dan Çin'e götürdüğü tekniğin ilk şekli... Karateye oldukça yakın silahsız bir dövüşü öngördüğü gibi, aynı zamanda topuz, iki uçlu bıçak ve bir kalkanla da mücadeleye izin veriyor. Vücudun solunum sistemine etki eden 108 ayrı noktasına yapılan saldırılarla rakip etkisiz hale getirilmeye çalışılıyor.

Doğu’nun Dövüş Sanatları (VII) – Frindz10

SAVATE

Avrupa'da varlığını sürdüren az sayıdaki dövüş sanatından biri... Napolyon döneminde ortaya çıkan bu dövüş sanatının bir diğer adı da "Fransız boksu"... Bu sporu yapanlar, yumruklarını ve tekmelerini aynı beceriyle kullanabiliyorlardı ve Fransız ordusunun en korkulan savaşçıları arasında sayılıyorlardı. Savate, bugün oldukça değişmiş bulunuyor. Tayland boksunun ve geleneksel boksun bazı kurallarıyla özgünlüğünü yitirmiş durumda...

Doğu’nun Dövüş Sanatları (VII) – Frindz10

JUDO

1882 yılında Jigoro Kano tarafından, jiu-jitsu dövüşünden hareketle, şiddet içermeyen bir savunma tekniği olarak geliştirildi. Judo, jiu-jitsu'dan tehlikeli hamleleri ayıklayarak, bir saldırı durumunda öncelikle korunmayı, sonra da saldırganı vazgeçirmek hedefini güdüyor ve göğüs göğüse mücadeleyi en az zarar vererek bitirmeyi amaçlıyor. Judo sporu yapacak olan kişilerin ise esnek değil güçlü bir vücut yapısına sahip olmaları öneriliyor.

Doğu’nun Dövüş Sanatları (VII) – Frindz10

KUNG-FU

Çin'in en popüler dövüş sanatı... Kung-fu sporu, kendine has özel bir stil yaratan Bruce Lee'nin filmleri ve ünlü "Kung-fu" (Çekirge) dizisiyle batıda da doğu da olduğu kadar tanındı. Kung-fu karate ile büyük benzerlikler gösteriyor. Ancak, hayvan hareketlerinden esinlenerek yaratılan yeni hamlelerle ve Çin'in terapi amaçlı jimnastik tekniğini işin içine kattığı için karateden ayrılıyor.

Doğu’nun Dövüş Sanatları (VII) – Frindz10

KALİ

Filipin kökenli ve daha çok Amerika'da tanınan ve Amerikan Deniz Piyade timlerinin kullandığı bir teknik... Filipinlerde bu tekniğe "eskrim" adı da veriliyor. Kali, tam anlamıyla bir saldırı tekniği olarak geliştiği için diğer dövüş sanatlarından temel ilkelerde ayrılıyor. Cop gibi kullanılan 1 metre uzunluğundaki bir sopanın yanı sıra, küçük iki aynı sopa ve değişik tipte kesici aletler kullanılıyor.

Yorumlar

  • Çok fazla varmış

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Yazı Nasıl Gelişti?

Yazı Nasıl Gelişti?

Nuh’ un Gemisi

Nuh’ un Gemisi

Nuh Suların Çekildiğini Nasıl Anladı?

Nuh Suların Çekildiğini Nasıl Anladı?

Nuh Tufanı Sonrası Ziyafet

Nuh Tufanı Sonrası Ziyafet

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Disiplin

probiyotik

Yazı Nasıl Gelişti?

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun