İLK KARMA OKUL
1849 yılında İngiltere'den Henry Morley, Chesire'da hem erkek hem de kız öğrencileri kabul eden bir okul açtı. 8 ile 15 yaş arasındaki öğrencilerin alındığı okulun başka özellikleri de vardı. Sınıflar, halılarla kaplıydı. Dayak cezası, kesinlikle yoktu.
Dersler, iki grup arasında düzenlenen bir "yarışma yöntemi" içinde öğretiliyordu. İlk kez bu okulda uygulanan bir başka sistem de haftalık ders programlarının düzenlenmesi oldu. Böylece öğrenciler, hangi gün, hangi saatte ne yapacaklarını biliyorlardı. O güne kadar başka okullarda ise, öğretmenler o gün, hatta o an ne yapacaklarına kendileri karar veriyorlardı. Disiplin, "ödül verme" ve "kınama" yöntemiyle sağlanıyordu. Öğrencilere verilen en ağır ceza ise, "dersi izlemekten yoksun kalmak" tı. Morley, 21 Ocak 1854'te, eğitimin geliştirilmesi amacıyla tuttuğu notlarda şöyle diyordu:
"Dersler, öğrenciler için bir baş belası değil, isteyerek ve zevkle izlenen bir 'olay' haline getirilmeli. Öğrencilerin sıkıldığı belliyken, onlara bir şey öğretmeye çalışmak, zamanı boşa harcamaktan başka bir şey değildir".
Gerçi, belirli bir ücret alınıyordu ve öğrencilerin sayısı hızla artıyordu ama Morley, devrinin çok üstünde bir düzeye sahip olan bu okulun masraflarını karşılayamadı. Sonunda, 1851 yılı haziran ayında okulu kapattı.
Yorumlar
gayet modern gözüktü bana
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız