Ekim 04, 2024

İstanbul’un Kıyamet Gibi 10 Günü (V) – Friendz10

İngilizler Babıali'ye bir ültimatom göndererek şartlarını bildirdiler: Osmanlı donanmasının kendilerine teslimini, Rusya ile barış yapılmasını, İngiltere ile ittifak antlaşmasının yenilenmesini istiyor ve bunun için bir günlük süre tanıyorlardı.

İstanbul’un Kıyamet Gibi 10 Günü (V) – Friendz10

Bunun üzerine taraflar arasında müzakereler başladı. İngilizler önceki taleplerine ilaveten, Fransız elçi Sebastiani'nin İstanbul'dan gönderilmesini de istediler. Osmanlı hükümeti, İngiliz donanmasına karşı konulamayacağı düşüncesiyle şartlan kabul etme eğilimindeydi. Sebastiani'ye ülkeden çıkması gereği hatırlatıldı. Fakat Sebastiani bunu kabul etmedi. Üstelik hükümet yetkililerine yönelik bir konuşmasında şunları dile getirdi: 

İstanbul’un Kıyamet Gibi 10 Günü (V) – Friendz10

"Böyle beş on gemiye başkenti teslim etmek ne demek?.. Bundan sonra Osmanlı devleti bağımsızlığından ve toprak bütünlüğünden ne yüzle söz edebilecek? Bu donanmada asker yok ki karaya çıkıp da memleketi zapt etsin. Sadece Sarayburnu'na yeteri kadar top yerleştirirseniz bu donanmayı harap edebilirsiniz. Tehlike, onlar için söz konusu. Hem sizin ateşinizden hem de uygunsuz bir rüzgar ile karaya vurmaktan korkarlar. Rüzgar elverse ve sizin toplarınız da hiçbir işe yaramasa bile, yapabilecekleri nihayet İstanbul'un bir-iki mahallesini topa tutup yakmaktan ibaret olacaktır. İstanbul'da ikide bir yangın çıkıyor. Farzedelim ki yine böyle bir yangın oldu, bir-iki mahalle kül oldu. Yanan yerler yapılır ama, bir kere yıkılan devlet itibarı bir daha onarılabilir mi?"

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Perovskit Nedir?

Perovskit Nedir?

Fatih Sultan Mehmed ve Kırım

Fatih Sultan Mehmed ve Kırım

Fatih Sultan Mehmed Han ve Anadolu Seferleri
Hıristiyan Devletler ve II. Mehmed

Hıristiyan Devletler ve II. Mehmed

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

İnsanın Farkı

probiyotik

Perovskit Nedir?

bubble30
Nielawore

NO SPACE TRAVELER LEFT: CREW 9

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun