Kasım 21, 2024

JAPONYA`DA EN AZ SU HARCAYAN SEKTÖR: SANAYİ

Japonya`nın yıllık su kullanımı yıllık 85,2 milyar metrekübü bulurken, bunun yüzde 88 nehirlerden karşılanıyor. Ülkede tarım sektörü tüketimin yüzde 65`ini yaparken, bunu yüzde 20 ile evsel kullanım, yüzde 15 ile sanayi kullanımı takip ediyor. Japonya nüfusunun neredeyse yüzde 100`ü güvenli içme suyu kaynaklarına ulaşabiliyor. Yüksek ekonomik büyümenin yaşandığı periyod olan 1960`lardan başlamak üzere Japonya sanayinin su ihtiyacı artıyor, ancak 1975 yılından itibaren etkin su kullanımı sayesinde sanayi yüzde 79 geri dönüşüm oranıyla ``en az su tüketen`` sektör durumuna gelmiş bulunuyor. Japonya`nın temel su politikası, su ile alakadar riskleri azaltmak.

JAPONYA`DA EN AZ SU HARCAYAN SEKTÖR: SANAYİ

MALİ`DE HASTALIKLARIN YÜZDE 80`İ SU KAYNAKLI


Mali`de ülke topraklarınını yaklaşık yüzde 50`si Sahara Çölü`nun sınırları içinde kalırken, ülke denizden yaklaşık 1000 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Konumu itibariyle kestirilemez bir iklime sahip olan ülkeye, bazı yıllar yağışsız günler ve kuraklık hakim oluyor. Mali`de su kaynaklı kolera, ishal gibi hastalıklar toplam hastalıkların yüzde 80`ini oluştururken, küçük çocuklarda malarya ve ishal sık sık görülen rahatsızlıklar arasında yer alıyor. Ülkede, tarımsal üretim daha çok doğal yağış alımına bağlı olarak sürdürüldüğü için özellikle 1970 ve 1980`lerde yaşanan kuraklıklar, yiyecek üretimini olumsuz yönde etkilemiş bulunuyor. Mali`nin güvenli su için altyapısının daha çok geliştirilmesine ihtiyacı var ve temel problem, suya erişim.

JAPONYA`DA EN AZ SU HARCAYAN SEKTÖR: SANAYİ

SRİ LANKA, TAYLAND, MEKSİKA, SOMALİ


Sri Lanka`da 1947 ile 1992 yılları arasında toplam 23 kuraklık yaşandı. Ülke, 2001 yılında 8 saate varan enerji kesintileriyle karşı karşıya kaldı. 2004 yılında 50 bin hektarın üzerinde tarım ürünü kuraklıktan zarar gördü. Tayland`da su rezervleri ve sağlık altyapısındaki gelişmelere karşın hijyen temelli sorunlarda artış yaşıyor. Arjantin, Meksika, Peru, Sri Lanka ve Tayland`ta, yeraltı su kaynaklarındaki arsenik tehlikesi rapor ediliyor. Dünyanın birçok bölgesinde hem yüzey hem de yeraltı suları artan nüfus ve gelişen sanayileşme nedeniyle stres altında bulunuyor.

JAPONYA`DA EN AZ SU HARCAYAN SEKTÖR: SANAYİ

Meksika`da yeraltı sularının aşırı kullanımı sonucu her yıl 40 santimetre çöküntüye neden oluyor. Hidroelektrik enerjisi hala en ucuz ve temiz enerji kaynağı olarak teşvik edilmesine karşın Etiyopya`da yıllık enerji üretiminde hidroelektriğin kullanımı sadece yüzde 1, buna karşın fosil yakıtlar ve odun kullanımı yaygın. Mali`de de temel enerji gereksiniminin yüzde 90`ı odun kömüründen ve odundan karşılanıyor. Somali, iç savaşın yanı sıra doğal afetlerle de sarsılıyor. Ülkede yaklaşık 10 bin kişi kuraklık ya da sellerden etkileniyor.

JAPONYA`DA EN AZ SU HARCAYAN SEKTÖR: SANAYİ

Gürcistan`ın başkenti Tiflis`in kenar mahallelerinde enerji tasarrufu başta olmak üzere altyapı eksikliklerine bağlı olarak içme suyu uzun yıllardır kesintili olarak veriliyor. Gürcistan`da kırsal kesimlerde de sağlıklı bir su şebekesi dağıtım sistemi mevcut olmadığı için bu kesimde yaşayan halk, artezyen suyu kullanarak ihtiyaçlarını karşılayabiliyor.

Yorumlar

  • Japonlar her konuda harika olabiliyorlar

  • zaten böyle olmalı değil mi

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Yazı Nasıl Gelişti?

Yazı Nasıl Gelişti?

Nuh’ un Gemisi

Nuh’ un Gemisi

Nuh Suların Çekildiğini Nasıl Anladı?

Nuh Suların Çekildiğini Nasıl Anladı?

Nuh Tufanı Sonrası Ziyafet

Nuh Tufanı Sonrası Ziyafet

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Disiplin

probiyotik

Yazı Nasıl Gelişti?

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun