Her yeni doğan 40 insana karşılık, yeryüzünde 700 milyon karıncanın hayata merhaba dediği aklınıza geldi mi? İnsan ile karıncanın bu bağlamda karşılaştırılması öyle rastgele bir seçim değil,.. Çünkü, bu minik böceklerle pek çok ortak noktamız bulunuyor; aynı insanoğlu gibi, karınca ailesinin 12 bine yakın türü, buzullarla kaplı kutup bölgeleri dışında dünyanın her yerine dağılmış durumda..
Bir yabanarısı türü olan "Tiphiidae" den türediler
Bu minik böceğin geçmişi ise 80 milyon yıl öncesine kadar uzanıyor. O tarihlerde arkaik bir yabanarısı türü olan "Tiphiidae" den türeyen karıncanın iğnesi, süreç içinde kaybolmuş. Karıncaların ataları, ilk böcek uygarlığının kurucuları olan "termit" lerle (beyaz karıncalar) amansız bir iktidar savaşma girişmişler. Tüm gezegen yüzeyinde süren bu kanlı ve uzun savaşın sonunda galip gelmişler ve bol besin bulunan geniş alanları fethetmişler,..
Karıncalar, bu savaşta basarı sağlamak için, kuşkusuz kendilerinden önce belli bir düzen kuran beyazkarıncalardan daha gelişmiş ve daha yardımlaşmaya dayalı bir toplum sistemi oluşturmak zorundaydılar. Bu müthiş toplumsal örgütlenmenin somut örneklerini bugün de sürdürüyorlar. Nitekim, bir süre önce zoologlar tarafından Fransa'nın Jura Ormanları'nda ortaya çıkarılan bir karınca kolonisi bu noktada ne kadar ileriye gittiklerini açık bir biçimde sergiliyor. Bu koloni, 3 kilometrekarelik bir alana yayılmış 45 bin farklı yuvada yaşayan 300 milyon karıncadan oluşuyor. Zoologlar bu koloni içinde tüm üretim araçlarının ve yiyeceklerin düzenli bir biçimde takas edildiğini kanıtlayabiliyorlar.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız