Karıncalar, besinleri, yumurtaların bakımını ve inşaat aletlerini paylaşıyorlar. Onların böylesine güçlü bir örgütlenmeyi ve iş bölümünü nasıl gerçekleştirdikleri bugün bile tartışılıyor. Bu konuyu açıklığa kavuşturmaya yönelik varsayımlardan bir tanesi "ortak zeka" formülü... Bu teoriye göre, bir karınca kolonisi, hücreleri tek tek bağımsız karıncalarca oluşmuş gelişkin bir canlı organizmayla karşılaştırılıyor. Karıncalar tek başlarına zekalarını gösteremiyor, onu ortaya çıkaramıyorlar. Ancak, bir karınca yuvasında yaşayan ortalama bir milyon karıncanın sinir hücrelerinin toplamı 20 gramı buluyor. Bu da, fare gibi üst zeka düzeyinde bir memelinin beyninden daha ağır bir kütle oluşturuyor.
Genç kraliçe koloni peşinde...
"Acromyrmex octospinosus" türü dişi karınca, erkeğiyle birleşmeyi tamamladıktan sonra yeni bir koloni için kendisine yer arıyor.
Süper uzmanlaşmış kast sistemi...
Karıncalar üç ana kasta ayrılıyor: "Üreme için yaşayanlar" (dişiler, erkekler ve kraliçeler), "işçiler" ve "askerler".,. Askerler ve işçiler üreme yeteneğinden yoksunlar. Gerek asker gerekse işçi kastı, kendi içinde görev dağılımına paralel olarak "köleler", "hırsızlar", "yetiştiriciler", "inşaatçılar", "toplayıcılar" gibi daha küçük kastlara ayrılıyor.
Nüfus: Genellikle ormanlık bölgelerde yaşayan bir kırmızı karınca kolonisi yaklaşık 5 milyon nüfustan oluşuyor. Genellikle federasyon biçiminde örgütlenen kırmızı karıncalar kolonisinde yaklaşık 90 yuva bulunuyor. Bugün Avrupa'da metrekareye 80 bin karınca düştüğü ileri sürülüyor. Sitenin boyutları: Bir karınca yuvası toprak düzeyinin bir buçuk metre altına ve üstüne inşa ediliyor. Genellikle 2 metrekarelik bir alana yayılıyor. Böyle bir yuvayı inşa etmek için işçi karıncalar 500 ayrı odayı birleştirmek amacıyla 120 kilometre uzunluğunda galeriler açıyorlar. Bu inşaat sırasında bir tona yakın toprağı dışarıya taşıyorlar. Üretim ve tüketim: Bir yıl içinde yetiştirici karıncalar 50 litre yaprakbiti sütü ve 10 litre de kırmızböceği sütü emebiliyorlar. Ortalama bir karınca kolonisi, bir yaz boyunca 200 bin böceği öldürüp yuvalarına taşıyor. Aynı süre içinde işçi karıncaların siteye taşıdığı tahıl tanesi sayısı ise 70 bini buluyor.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız