Gemilerin az bir kısmının günümüze kadar kalmasını ise Vikingler'in zenginlerini gemileriyle gömme geleneğine borçluyuz. Oslo Fiyordu'nda bulunan büyük Viking gemilerinden ilki olan "Tüne" gemisi 1867 yılında ortaya çıkarıldı. Bu geminin parçalar halinde ve son derece kötü bir durumda olması fazla ilgi görmesini engellemişti. 1880 yılında Norveçli arkeologlar tarafından bulunan "Gokstad" gemisi ise, günümüzde bile ilgi odağı olmaya devam ediyor. Bir başka iyi korunmuş Viking gemisi de Gokstad'dan 40 yıl sonra büyük zorluklarla geçen bir kazı sonucu çıkarılmış olan "Oseberg".
Üzerindeki taşlar nedeniyle adeta paramparça şekilde bulunan bu geminin parçalarının iyi korunmuş olması, bir araya getirilmesini de kolaylaştırmıştı. Araştırmalar Gokstad gemisinin açık denizler için, Oseberg'inse sakin kıyı suları için yapılmış lüks bir gemi olduğunu gösterdi. Aslında bunlar, tek bir dizayn üzerinde oynamalar yapılarak ortaya çıkarılmışlardı. Hepsinde yan yana duran kürek tahtaları, omurga, pruva ve kıç bulunuyordu. Kargo gemileri daha geniş ve daha yavaştı. İçlerinde yükleri koymak için pek çok bölüm bulunuyordu. Nehirlerde gitmesi planlanan gemiler ise daha ince yapılıydı. Bir de balıkçı kayıkları, nehir ve fryordların ötesine insan taşıyan yolcu kayıkları ve özel olarak göller için yapılmış küçük kayıklar vardı. Bazı küçük kayıklar gemilerle de taşınabiliyordu.
Viking savaş gemileri de, aynı diğer gemiler gibi hem yelken hem de kürekle hareket ediyorlardı. Ancak, bunların en büyük özelliği, ince, uzun ve son derece hızlı olmalarıydı. Büyüklüğüne göre 24 ile 50 kürekli olan gemiler, en az o kadar da insan taşıyordu. Uzun yolculuklarda sırayla kürek çekiliyordu. Dar kanallardan bile geçebilen bu gemiler düz kumsallara da yanaşabiliyorlardı. Gemilerin omurgası su yüzeyine o kadar yakındı ki, dolu olduğunda bile bir iskeleye ihtiyaç duymadan yanaşıp kıyıya insan veya yük indirebiliyordu.
Yorumlar
Çok zor iş
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız