Giysi, kendini sunma biçimi, insanın "ikinci deri"si, kumaştan yapılmış "ikinci kişiliği"dir. Bilinçli ya da bilinçsiz, onu taşıyan kişi hakkında mesaj ve işaret yollar. İşte bu yüzden, pantolonun kültürel geçmişine yönelik çalışmalarda belirtildiği gibi, "erkek cinsiyetinin sarılıp sarmalanması" çok özel bir anlam taşıyor. Bu yüzden pantolon, yalnızca basit bir pantolon değil... Erkek onu giymezse, bir gömlekle kalıverir. Onsuz, tamamen iktidarsız olmasa da "zayıf” olarak algılanır. Ve pantolonun görünümü endişe kaynağı bile olabilir. Başka bir deyişle, pantolon kendi içinde bir bütünlük oluşturur.
Araştırmacı Gundula Wolter'e göre, taş devri kaya ressamları, pantolonun "10 bin yıl önce bilindiği"ni doğruluyor. Ünlü moda tarihçisi Ingrid Loschek'in tahminine göre, taş devri insanlarının yaşadıkları Güney Fransa ve İspanya'daki mağaralarda yer alan şaşırtıcı kaya resimleri, insan ve hayvan betimlemeleriyle dolu ve büyük ihtimalle Şamanların gerçekleştirdikleri ayinleri gösteriyor.
Bu yüzden Loschek, belki de tarihte ilk kez erkekleri ve kadınları pantolonlar içinde gördüğümüz Güney Fransa'daki de Cogul Mağarası'nda bulunan betimlemeleri şöyle yorumluyor: Bu "elbiseli" adamlarla "günlük yaşamdan bir sahne değil, şamanlar" gösteriliyor. Kaya resimlerinde, elbisesiz avcılar da bulunuyor. Şamanların amacı, kendilerini kabile halkından her zaman çok farklı sunmak... Bu nedenle, daima gösterişli özel dekorlar ve yerel giysiler içinde, toplumda göze çarpan kişiler olarak görülüyorlar.
İlkel pantolon, büyük ihtimalle, taş devri Şamanlarının ayinlerde giydikleri türden bir giysiydi. Hiçbir şekilde eski zamanlarda giyilen, alışılmış, günlük erkek giysilerinden değildi. Açık olan bir şey varsa, o da, taş devri pantolonlarının yalnızca amaca uygunluk düşüncesiyle geliştirilmediğiydi. Bu giysiler, başlangıçtan bu yana, erkeğin gücünün ve otoritesinin bir sembolü oldular ve bireyin toplumdaki konumunu gösteren bir araç olarak görüldüler.
Yorumlar
Aslında çok önemli bir icat
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız