Avrupa'da taş devri pantolonlarının benimsenmesi, belli bir sürenin geçmesini gerektirdi. Bedenlerini dalgalanan elbiseler içine gizleyen eski Yunanlılar ve Romalılar, pantolonlu Galyalılar'ı ve Germenleri "barbar" olarak algıladılar. Antik Yunanlıların sahne giysilerinde pantolon, barbarları, yani Yunanlı olmayanları niteliyordu. Galyalılar da, Romalılar tarafından, "Gallia bracata" diye adlandırılmışlardı. Bu ad, oralarda alışılmış bir erkek giysisini anlatan "bruch" (Germenlerin kısa pantolonları, Latince "bracata") sözcüğünden kaynaklanıyordu.
4. yüzyılın sonlarında, Roma'da, "barbar pantolonlarını giymek ayıp sayılıyordu; yüksek sınıflara dahil insanların saray çevresinde bunları giymeleri, "sürgün ve mallarının ellerinden alınması" ile cezalandırılıyordu. Öte yandan, bu süre içinde, Romalı askerler arasında pantolon benimsenmeye başlamıştı bile... Romalı askerler bunları Galyalılar ve Germenlerden almışlardı. Pantolonun gelişmesi artık durdurulamazdı...
Germenler ve Keltler, bronz çağından beri kısa pantolon giyiyorlardı. Demir çağının sonlarında (yaklaşık M.Ö. 750) Germenler, ya doğrudan ya da Keltler aracılığıyla, güneydoğudaki komşu devletler (örneğin, İskitler, Traklar, İliryalılar) sayesinde, ayak bileğine kadar uzun pantolonları tanımışlardı. Aslında bu, sıkı ve iyice oturan ilk pantolonlara karşı bir gelişmeydi.
Pantolon, tarih öncesi zamanlarda Asyalı toplumlar arasında epey yaygındı. Ayak bileklerine kadar uzayarak bacakları saran pantolonların, Çinliler, Moğollar; daha sonra Persler ve Medler, özellikle de bu toplumların savaşçıları tarafından giyildiği biliniyor. Yahudiler ve Fenikeliler de pantolonu tanıyorlardı. Sarmatlar, Daklar ve Lidyalılar, pantolonu büyük ihtimalle Persler'den almışlardı. Bir başka ilginç nokta da, sıradan askerlerin, daha sonra ise paralı askerlerin ve denizcilerin, pantolonun gelişiminde özel bir yere sahip olmalarıdır. Bunlar, sık sık eğilim belirleyiciler ve moda öncüleri olarak algılandılar.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız