Aralık 22, 2024

Pantolonun Yolculuğu (IV) – Friendz10

Pek çok şehirde, bu cesur teşhirci­lik biçimine karşı yasak getirildi. Ama bu durum hiçbir şeyi değiştir­medi; söz konusu moda yaklaşık ya­rım yüzyıl sürdü, hemen hemen bü­tün halk arasında benimsendi. Saray çevreleri de, örneğin İngiliz Kralı VIII. Henri ve onun Fransız meslek­taşı I. François, kendilerini çağdaşla­rına, "ışıldayan giysili kahramanlar" olarak tanıttılar. Bu kişiler, "braguette"i (edep yeri kapağının Fransızcası; bugün ise pantolonun ön yırtmacına verilen isim) pahalı maddeler ve sıra dışı şekillerle aşırı biçimde güzel­leştirdiler.

Pantolonun Yolculuğu (IV) – Friendz10

Uzmanlar bugün, bu gelişmeyi, "braguette"in "erkeğin hem seksüel hem de her türlü toplumsal alanda üstünlük iddiasının sembolü" haline gelmesi şeklinde yorumluyor. Edu­ard Fuchs, bu Rönesans modasının "kadınların debdebeli göğüs dekolteleri kadar az görülen, cesur, bireysel taşkınlıklar", özünde ise "zamanın maddeci ve edepsiz yaşam görüşü­nün zorunlu bir sonucu" olduğunu düşünüyor.

Pantolonun Yolculuğu (IV) – Friendz10

Söz konusu modanın zirveye ulaş­tığı ve pantolonların olabildiğince daraldığı bir noktada, kaçınılmaz bir biçimde hareket özgürlüğü de kısıt­lanmıştı. Böylece, 15. yüzyılın so­nunda, eğilim belirleyici görevini gören yabancı paralı askerlerin baş­lattıkları ani bir değişim yaşandı. Yeniden hiçbir engelle karşılaşma­dan hareket edebilmek için, pantolon bacakları, ayrıca elbise kolları çeşitli yerlerinden ikiye kesildi. Bu kesik­lerden dışarıya, bol ve gösterişli ipek kumaşlar fışkırıyordu. Böylece olu­şan şalvar modasıyla, lüks kumaş bolluğunun sınırsız olanakları gözler önüne serilivermişti. Alman paralı askerleri ve İspanyol düklerinin giy­dikleri pantolonların yırtmaçları ara­sından ince ipek kumaştan dikilmiş astarlı pantolonlar öylesine çok fış­kırıyordu ki, o zamanlarda yaşamış biri bunu "Pantolonlu kahramanlar geldiklerinde çevreyi, rüzgarın uğul­tusu gibi sesler kaplıyordu" şeklinde dile getirmişti. Bu şalvar modası, önce paralı as­kerler daha sonra öğrenciler ve vatan­daşlar arasında yayılan, gerçekte bü­tün sınıflarca giyilen, sonunda soylu­lar sınıfında da benimsenen ilk ör­nekti. Çok geçmeden, edep yeri ka­pağını taşıma geleneği, şalvar moda­sıyla birlikte sona erdi. Bütün sınıfla­rı kapsayan bu yeni pantolon modası, geleneksel giysi alışkanlıklarının gözler önüne serdiği sınıf farklılıkla­rım da yok ediyordu. Bu durum, Rö­nesans'ın kendi kendini hazırlayan toplumsal değişimlerinin açık bir göstergesiydi. 19. yüzyıl giysilerini inceleyen bir tarihçi, bu modaları, bü­yük yenilikçi ve özgürlükçü hareket­lerin bir parçası olarak yorumluyor.

Pantolonun Yolculuğu (IV) – Friendz10

Rönesans'ın kat kat, rengarenk, "edepsiz" pantolon modası, 16. yüz­yıl boyunca gelişen karşı hareketin güçlenmesiyle kökten geriledi. Artık bir kez daha hırsın, ölçülülüğün ve sı­kılığın hakimiyeti aranıyordu. Bütün Avrupa'da "trampet"i andıran panto­lonlar moda oldu. Bir tür yuvarlak davul gibi şişirilmiş kısa pantolonlar, bir koruma bendi gibi erkek kalçala­rını örtüyor ve vücudu iki şekilsiz kü­re halinde bölüyordu. İspanyollar'ın saray törenlerinde aranan dik yürüyüş ve ölçülü duruş kuralları yüzünden bu tür daha da güçlenerek yayıldı.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Kişisel Yazı ve Semboller

Kişisel Yazı ve Semboller

Beyin ve Dalga Boyları

Beyin ve Dalga Boyları

Şifa Kaynağı Ormanlar

Şifa Kaynağı Ormanlar

Saldırıya Dayanaklı Kumaş

Saldırıya Dayanaklı Kumaş

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Gelenekler

probiyotik

Kişisel Yazı ve Semboller

bubble30
Nielawore

AYRI AMA BİR GEZEGENİMSİLER: NGC 2371/2

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun