İskandinavya'nın çoğunun engebeli ve dağlık olduğu düşünüldüğünde, Vikingler için karada yaşamın ne kadar zor olduğu anlaşılıyor. Üstelik, büyük ormanlar ve göller de özellikle kötü havalarda ulaşımı son derece zorlaştırıyordu. Göllerin ve nehirlerin donduğu kış aylarında karada yolculuk yapmak çok daha kolaydı. Donan nehir ve göllerin üzerini kaplayan kar, geçişi çok kolaylaştırıyordu. Genelde kayak ve kızaklarla yolculuk yapan insanlar, derin karda kar ayakkabıları giyiyorlardı.
Büyük kızaklar atlar tarafından çekiliyor, atların buz üzerinde kaymasını önlemek için tırnaklarına demir kramponlar takılıyordu. Yaz aylarında ata binen ya da yürüyen Vikingler, uzun yolculuklarda atların ya da öküzlerin çektiği arabalara biniyorlardı. Bu zorlu iklim şartlarında yaşayan Vikingler'in çoğu çiftçiydi. Kötü havalarda bile verimsiz toprakları ekmeye uğraşan bu kuzeylilerin bazıları, zamanla yaşadıkları yerden sıkılıp uzaklara yelken açmayı tercih ediyordu, İzlanda gibi yerlere giderek daha verimli ve geniş alanlarda yaşamayı hayal ediyorlardı.
Yemek için koyun, domuz, sığır, keçi, at ve kümes hayvanı yetiştiriyor; keçi, koyun ve sığırların sütünden de yararlanıyorlardı. Ne var ki, çiftliklerin çoğunda hayvanların kışı geçirmesi için özel olarak yapılmış ahırlar olmasına rağmen, hayvanların çoğu soğuk kış şartları ve açlığa dayanamayarak ölüyorlardı. Bir Viking'in zenginlik ölçüsü, sahip olduğu hayvan sayısıydı.
Yorumlar
Sıradan günleri bile zor
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız