Ekim 05, 2024

Sivrisinekler Hayatlarına Nasıl Devam Ediyor?

Ne var ki, tüm bu mücadeleye karşı, sivrisinek insana ve doğa ko­şullarına karşı hâlâ inatla direniyor. Her ilkbaharda, yumurtalarını sulak bölgelere bırakıyor ve yazın sıcak günleriyle birlikte beslenmek için ortalığa yayılıyor. Bu yaşam sava­şındaki inatçılığının temelinde, yu­murtasını bırakmak ve kurtçukları­nın gelişmesi için su gibi elverişli bir ortama kolaylıkla adaptasyon sağlaması yatıyor. Saf ya da organik maddeler karışmış çok az miktarda su bile sivrisinek yumurtalarının ge­lişmesi için yetip artıyor.

Sivrisinekler Hayatlarına Nasıl Devam Ediyor?

Sivrisinekler uçarken ya da hareket etmeden çiftleşebiliyorlar. Ne var ki, çirkin görüntülerine ve acı veren sokmalarına karşın, romantizm açı­sından oldukça karmaşık yaratıklar... Birleşmeleri tam bir ritüel... Günün son ışıklarıyla birlikte er­kek sivrisinek, dişiye ciddi bir biçim­de kur yapmaya başlar. Bütün gece boyunca onun etrafında dans eder ve onu etkilemeye çalışır. Bu arada, di­şisinin cinsel duygularını uyarmak için, "feromoni" adı verilen bir sıvı salgılar. Bir kez cinsel birleşmeye girdikten sonra, dişi sivrisinek için ikinci bir cinsel deneyimin yolu kapanır. Erkeğin cinsel birleşme sıra­sında salgıladığı bir madde, bir çeşit "kimyasal bekâret kemeri" fonksiyo­nu görür ve dişinin daha sonraki ka­çamaklarının yolunu keser. Yumur­talar dişi sivrisineğin torbasında 5 -6 ay boyunca durabilirler.

Sivrisinekler Hayatlarına Nasıl Devam Ediyor?

Çiftleşmeden sonra, o dakikaya kadar dişisinin etrafında pervane olan erkeğin görevi biter ve bir kena­ra çekilip gelişmeleri izler. Dişi sivri­sinek içinse daha aktif bir dönem başlar. Çünkü bir ana olarak, yumur­taları olgunlaştırması ve bir süre son­ra onları bir yere bırakması gerekmektedir. İşte, dişi sivrisineğin bu analık fonksiyonunun kabarmasıyla birlikte, insanoğlu için de kabus dolu günler başlar. Dişi sivrisinek, bir çıl­gın gibi kanını emecek insan ya da hayvan aramaya çıkar. Neslinin de­vamı için bunu yapmak zorundadır... Sivrisineğin emdiği kanın içindeki protein, taşıdığı yumurtaların gelişmesi için gerekli olan tek besin mad­desidir... 

Sivrisinekler Hayatlarına Nasıl Devam Ediyor?

Erkek sivrisinekler bu arada "vejetaryen" özelliklerini sürdürürler, bitki özü ve bitki sütleriyle yetinirler. Aslında, dişi sivrisinekler de yumurta­ları taşıdıkları dönem dışında vejetar­yen özellikler gösterirler. Bu dönem­de ve yumurtalarını bıraktıktan sonra ki zayıflık dönemlerinde kan emmeye yönelirler. Bu nedenle, sivrisineklerin en saldırgan ve en sokucu oldukları dönem, ilkbahar aylarıyla yaz mevsi­minin ilk günlerine rast gelir.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Antik Yunan'ın İlginç Mitolojisi

Antik Yunan'ın İlginç Mitolojisi

Vücudumuzun Isısı Nasıl Ayarlanıyor?
Nasıl Yüzebiliyoruz?

Nasıl Yüzebiliyoruz?

Tırnaklarımız Nasıl ve Neden Uzuyor?

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hızın Önemi

probiyotik

Antik Yunan'ın İlginç Mitolojisi

bubble30
Nielawore

MOSAIC OF 15 DIFFERENT IMAGES

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun