Erkek sivrisineklerin ömrü çok kısadır. Yetişkinliğe geçişten 5-6 gün sonra ölürler. Dişiler biraz daha dayanıklıdır; 3 haftaya kadar yaşayabilirler. Bir kısmı yerleşim merkezlerine dağılsalar da, büyük bölümü doğdukları noktaya yakın yerlerde yaşarlar. Sivrisinekler satte ortalama beş kilometre hızla uçarlar. Ancak, Anofel türü sivrisinekler, bazen rüzgarın da yardımıyla bir gecede 30 kilometre yol alabilir.
Genellikle yavaş ve düzensiz bir uçuş ritmine sahiptirler. Sabahın çok erken saatlerinde ve geceleri sokarlar. Sivrisinek saldırısı açısından, gündüzler daha tehlikesizdir. Ancak, güneş ışığının hemen hemen hiç girmediği tropik ormanlarda gündüz sokan sivrisinek türlerine rastlanmıştır. Sivrisineklerin kurban seçimi de türe göre farklılıklar göstermektedir. Örneğin; "Uranotaenia" türü sivrisinek, sadece omurgalıları ve soğukkanlı canlıları, "Culex hortensis" türü sivrisinek sadece kuşları, "Anopheles maculipennis" türü sivrisinek ise, insan hariç diğer memelileri sokar...
Erkek sivrisinekler çok kısa bir süre yaşadıkları için, kış aylarını atlatma şansına sahip değillerdir. Buna karşılık dişi sivrisinekler kendilerini dondurarak kış uykusuna yatmaya hazırlanırlar. Bu arada, erkeğin spermlerini taşıyan torbalarını da dondururlar ve böylece yumurtaların geleceğini garanti altına alırlar. Yerleşim merkezlerindeki sivrisinekler ise, havaların soğumasıyla birlikte kapalı mekanlara sığınırlar. Nitekim, kış aylarına doğru, kantin, kafe gibi yerlerde sivrisinek sayısının artmasının nedeni budur. "Culex pipiens" ve "Anopheles atroparvus" gibi saldırgan sivrisinekler, yaz aylarında bol miktarda kan stoku yaptıkları için rahatlıkla kış uykusuna yatabilirler. Dişi sinekler, bol yağ rezervleri sayesinde kış mevsimini zararsız kapatabilirler.
İlkbaharın gelmesiyle birlikte canlanan sivrisinekler yeniden kanlandıkları için, taşıdıkları yumurtaların normal biyolojik evrimi de yeniden başlar. İlk yağmurlarla birlikte dişi sivrisinek, kış boyunca taşıdığı yumurtaları sulak bölgelere bırakır. Sivrisineklere karşı değişik mücadele yöntemleri var. Bunlar sprey aeresoller, mat tabletler, elektrolikit, ve vücut losyonları gibi ürünler. Bu ürünlerin kullanılacağı yerler, sivrisineğin çokluğuna ve mekanlara göre değişiyor. Bunları kısaca "insektisitler" adıyla 4 ayrı grupta toplayabiliriz. Bütün bu ürünler doğru kullanıldığı sürece zarar vermezler.
Yorumlar
öfffff hiç sevmiyorum
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız