Ekim 05, 2024

Sivrisineklerin Ömrü Ne Kadar?

Erkek sivrisineklerin ömrü çok kısadır. Yetişkinliğe geçişten 5-6 gün sonra ölürler. Dişiler biraz daha dayanıklıdır; 3 haftaya kadar yaşayabilirler. Bir kısmı yerleşim merkezlerine dağılsalar da, büyük bölümü doğdukları noktaya yakın yerlerde yaşarlar. Sivrisinekler satte ortalama beş kilometre hızla uçarlar. Ancak, Anofel türü sivrisi­nekler, bazen rüzgarın da yardı­mıyla bir gecede 30 kilometre yol alabilir.

Sivrisineklerin Ömrü Ne Kadar?

Genellikle yavaş ve dü­zensiz bir uçuş ritmine sahiptirler. Sabahın çok erken saatlerinde ve geceleri sokarlar. Sivrisinek saldı­rısı açısından, gündüzler daha tehlikesizdir. Ancak, güneş ışığı­nın hemen hemen hiç girmediği tropik ormanlarda gündüz sokan sivrisinek türlerine rastlanmıştır. Sivrisineklerin kurban seçimi de türe göre farklılıklar göstermekte­dir. Örneğin; "Uranotaenia" türü sivrisinek, sadece omurgalıları ve soğukkanlı canlıları, "Culex hortensis" türü sivrisinek sadece kuş­ları, "Anopheles maculipennis" tü­rü sivrisinek ise, insan hariç diğer memelileri sokar...

Sivrisineklerin Ömrü Ne Kadar?

Erkek sivrisinekler çok kısa bir süre yaşadıkları için, kış aylarını atlatma şansına sahip değillerdir. Buna karşı­lık dişi sivrisinekler kendilerini don­durarak kış uykusuna yatmaya hazır­lanırlar. Bu arada, erkeğin spermleri­ni taşıyan torbalarını da dondururlar ve böylece yumurtaların geleceğini garanti altına alırlar. Yerleşim mer­kezlerindeki sivrisinekler ise, havala­rın soğumasıyla birlikte kapalı me­kanlara sığınırlar. Nitekim, kış ayla­rına doğru, kantin, kafe gibi yerlerde sivrisinek sayısının artmasının nede­ni budur. "Culex pipiens" ve "Anopheles atroparvus" gibi saldırgan sivri­sinekler, yaz aylarında bol miktarda kan stoku yaptıkları için rahatlıkla kış uykusuna yatabilirler. Dişi sinek­ler, bol yağ rezervleri sayesinde kış mevsimini zararsız kapatabilirler.

Sivrisineklerin Ömrü Ne Kadar?

İlkbaharın gelmesiyle birlikte can­lanan sivrisinekler yeniden kanlan­dıkları için, taşıdıkları yumurtaların normal biyolojik evrimi de yeniden başlar. İlk yağmurlarla birlikte dişi sivrisinek, kış boyunca taşıdığı yu­murtaları sulak bölgelere bırakır. Sivrisineklere karşı değişik müca­dele yöntemleri var. Bunlar sprey aeresoller, mat tabletler, elektrolikit, ve vücut losyonları gibi ürünler. Bu ürün­lerin kullanılacağı yerler, sivrisineğin çokluğuna ve mekanlara göre deği­şiyor. Bunları kısaca "insektisitler" adıyla 4 ayrı grupta toplayabiliriz. Bü­tün bu ürünler doğru kullanıldığı süre­ce zarar vermezler.

Yorumlar

  • öfffff hiç sevmiyorum

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Antik Yunan'ın İlginç Mitolojisi

Antik Yunan'ın İlginç Mitolojisi

Vücudumuzun Isısı Nasıl Ayarlanıyor?
Nasıl Yüzebiliyoruz?

Nasıl Yüzebiliyoruz?

Tırnaklarımız Nasıl ve Neden Uzuyor?

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hızın Önemi

probiyotik

Antik Yunan'ın İlginç Mitolojisi

bubble30
Nielawore

MOSAIC OF 15 DIFFERENT IMAGES

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun