Yaz aylarında güneş ışınlarının etkisiyle dondurma katılığını hızla yitiriyor ve daha çabuk erimeye başlıyor. Çünkü sıcaklık, moleküller arasındaki bağlantıları kopararak, maddenin yapışkanlığını azaltıyor. Bu sadece dondurma için değil, tüm sıvı maddeler için geçerli bir kural... Ancak, sıcaklığın bu etkisine direnen bazı örnekler de söz konusu: Örneğin, yumurtanın beyazı ısıtıldığı zaman daha akışkan hale geleceğine kamaşabiliyor. Bunun nedeni, yumurta akının içerdiği proteinler... Bu proteinler, sıcaklık karşısında birbirlerine daha sıkı kenetleniyorlar.
Bu farklılığa neden olan unsur ise, moleküllerinin özelliği…
Bir maddenin akması için, her şeyden önce kesinlikle sıvı halinde olması ya da sıvıya dönüşmesi gerek... Bir maddenin sıvıya dönüşmesi ise, moleküllerinin deforme olacak duruma gelmesine bağlı... Katı maddelerin akması diye bir şey söz konusu değil; çünkü, onları oluşturan moleküller birbirine sıkıca yapışık... Bu nedenle de biçimleri değişmez bir nitelik kazanmıştır.
Neden bazı maddeler akıyor da diğerleri akmıyor?
Ne var ki, bu durum gerçeği tam anlamıyla yansıtmıyor. Örneğin; reçel damlaya damlaya akarken, krema bir türlü akmıyor... Bu örnek de, temel bir fizik sorununu tüm çıplaklığıyla sergiliyor: Neden bazı maddeler akıyor da diğerleri akmıyor?
Aslında krema da akıyor... Çünkü bir katı madde değil...
Ancak, yapışkanlığı reçele oranla çok daha güçtü olduğu için, yani moleküllerinin arasındaki bağlar daha yoğun olduğu için reçele oranla daha uzun zaman içinde akıyor. Bu noktadan hareket ederek şu fizik kuralı genelleştiriliyor:
Yorumlar
Suyun akması hiç basit bir olay değilmiş
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız