Yeryüzünün yüzde 70`i su, bunun yüzde 97,5`i tuzlu su ve yüzde 2,5`i tatlı su. Kirli suların yol açtığı hastalıklardan her yıl 2,2 milyon insan ölüyor, her 8 saniyede bir bebek can veriyor. Kirli su kurbanlarının çoğu gelişmekte olan ülkelerde. 1,2 milyar insanın içecek suyu yok. Dünya nüfusunun üçte birinin, 2,4 milyar insanın, su arıtma tesisi yok.
Son yüzyılda dünya nüfusu 2 kat, su tüketimi ise 6 kat arttı. Kalkınmakta olan ülkelerde sanayi atıklarının yüzde 70`i, kanalizasyonun yüzde 90`ı doğrudan su kaynaklarına veriliyor. Dünya nüfusunun yüzde 40`ı su sıkıntısı çekmekte. 1 litre atık su, 8 litre temiz su kirletmekte. Dünya tarım alanlarının yüzde 70`i çölleşme tehlikesi altında. En yoksul yüzde 20`lik kesim temiz içme suyundan mahrum. Avrupa`da kişi başına günde 160 litre su tüketilirken, bu oran Somali`de 5-10 litre ve bu suya ulaşmak için kilometrelerce yol kat edilmek zorunda. 2032`de dünya nüfusunun yarısı içecek su bulamayacak.
Yıllık kişi başına en fazla tatlı suya sahip 3 ülke: Grönland 10 milyon 578 bin 950, Fransız Guyanası 736 bin 260, İzlanda 582 bin 190 metreküp. Yıllık kişi başına en az tatlı suya sahip 3 ülke: Kuveyt 8, Gazze Şeridi 41, Birleşik Arap Emirlikleri 49 metreküp. Gelişmekte olan ülkelerde su kaynaklı rahatsızlıklar hala hastalıkların temel nedeni olmayı sürdürüyor. Milyonlarca insan ``sadece el yıkamak`` gibi temel hijyenik bir pratikle bile bu rahatsızlıktan kurtulabilecekken, bu sorun çözülemiyor.
Yorumlar
Deniz sularını insan kullanımına uygun hale getirmenin daha kolay ve az maliyetli bir yolunu bulsak muhtemelen tüm su sıkıntımız biterdi
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız