Haberi okuyan de Lesseps, hızla kalem kâğıda sarılıp yeni valiye bir tebrik mesajı yolladı. Said Paşa'nın buna cevabı gecikmedi ve yeniden ümitlenen de Lesseps Mısır'a doğru yola çıktı. Kasım'ın 7'sinde İskenderiye'ye ulaştı. Yeni hükümdar tarafından çok iyi karşılandı. De Lesseps'i dinleyen Said Paşa'nın cevabı, insanlık tarihinde yeni bir çığır açacak Büyük Kanal rüyasını gerçekleştirmeye yönelik ilk adım oldu: "Anlattıklarından tatmin oldum ve planını kabul ediyorum. Ayrıntıları, yolculuk boyunca konuşuruz." Bunun üzerine, de Lesseps hızla bir rapor kaleme aldı ve Said Paşa'ya sundu.
Lesseps'in raporunda esas dikkat çektiği nokta, kanalın 'medeniyet aşkı' ile tutuşan ve sömürgelerine ulaşmakta zorluk çeken Batılı devletlerin de işine yarayacağı idi. Fakat burada kilit konu, o günlerin iki büyük gücü olan Fransa ve İngiltere arasındaki siyasi rekabetin projeyi engellememesiydi.
Nitekim, de Lesseps bu tahmininde yanılmamış ve Hindistan yolunun emniyetini her şeyden önde tutan İngiltere kabineleri, Süveyş Kanalı planının önündeki en büyük engel olmuştu. Londra- Bombay yolculuğunu yarı yarıya kısaltıp Ümit Burnu güzergâhını devre dışı bırakacak bu yeni kanal, kontrolleri dışında kaldığı sürece, İngilizler için asla gerçekleşmemesi gereken bir rüyaydı.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız