Eylül 16, 2024

12 Dev Adam

Türk basketbolünün son 20 yıldaki çıkışını sağlayan en önemli olay, 80'li yıllarla birlikte, milyonlarca genci ekran başı­na çeken bu televizyon dizisi oldu. 'Coach Rives' ile öğren­cileri arasındaki basketbol se­rüveni, Türkiye'de gençliği, tahmin edilemeyecek boyut­larda etkiledi ve ülkemizde basketbolün gelişmesine bü­yük katkılarda bulundu.

12 Dev Adam

Türk basketbolünün geç­mişine dönüp baktığımızda, kulüp takımı olarak 1930'lu yıllarda Musevi vatandaşları­mızın temsilcisi Maccabi'nin, 1940'lı yıllarda da Galatasa­ray'ın 'öncü takım' olduğunu görürüz. Maccabi zamanla birçok oyuncusunu Barkhoba'ya kaptırmıştı. 1940'lı yıllarda Barkhoba tümüyle Beşiktaş'a geçerek, siyah-beyaz renkleri temsil etmeye başlamış, tüm bu değişim ve gelişmelere rağ­men Galatasaray, o dönemin en iyi oyuncularını bünyesin­de toplayarak bu spor dalın­daki bütün başarılara ambar­go koymuştu.

12 Dev Adam

Naili Moran, Rodrig, Hayri Arsebük, Feridun Ko­ray, İlhan Ulugay, Feridun Şerifzade ve Yekta gibi, sonra­ki yıllarda yönetici olarak da sivrilecek kimi basketbolcu­larla sürekli zirvede kalmayı başaran Galatasaray, 1950'li yıllarda da 'öncü takım' kim­liğini korudu. Dr. Ali Uras, Samim Gö­reç, Erdoğan Partener, Yalçın Granit ve Şevket Taşlıca gibi aynı zamanda milli takımın da değişmez elemanlarıyla İs­tanbul ile Türkiye Şampiyon­luklarına ambargo koyan sa­rı-kırmızılı takım, uzun yıllar spor salonlarında 'yenilmez armada' lakabıyla anılarak rakiplerinin korkulu rüyası oldu.

12 Dev Adam

1950'li yılların ortalarında Altan Dinçer, Erdoğan Kara­belen, Hüseyin Kozluca ve Mehmet Baturalp gibi yıldız oyuncularla Galatasaray’ın saltanatına son veren Fener­bahçe Basketbol Takımı, 'eze­li rekabeti' futbol sahaların­dan salonlara taşımayı başa­rarak yeni bir çığır açtı. 1967de Türkiye Basketbol Ligi'nin başlamasıyla birlikte, Ünal Büyükcan, Ateş Çubuk­çu, Fehmi Sadıkoğlu, Abdullah İnce, Battal Durusel ve Zeki Tosun gibi yeni genç starlarla güçlenen Beşiktaş da ikili reka­beti kısa zamanda 'üç büyük kulüp' çekişmesine döndürün­ce, Türk basketbolü gözle gö­rülür bir çıkış yakaladı.

Yorumlar

  • Bir dönemin favori sözüydü 12 Dev Adam

  • daha iyilerine inşallah

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Kiralık Diş

Kiralık Diş

Ertuğrul Gemisine Komutanın Seçimi

Ertuğrul Gemisine Komutanın Seçimi

Ertuğrul Gemisinin Özellikleri

Ertuğrul Gemisinin Özellikleri

Ertuğrul Gemisinin Özellikleri

Ertuğrul Gemisinin Özellikleri

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Doğayı Anlamak

probiyotik

Kiralık Diş

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun