Ekim 05, 2024

Astım Hastaları ve D Vitamini Düzeyleri

Journal of Allergy & Clinical Immunology dergisinde yayımlanan makalelerinde Ulusal Yahudi Sağlık Merkezi’nden Doktor Daniel Searing ve meslektaşları D vitamininin, astımın ilaç tedavisindeki en önemli denetleyici olan kortikosteroitlerin etkisini arttırdığını bildirdiler. Çalışmalarında D vitamini düzeyi düşük astım hastası çocukların alerjiye daha yatkın olduklarını, akciğer işlevlerinin düşük olduğunu ve daha fazla ilaç tedavisi gördüklerini belirten Dr. Searing, diğer yandan bulgularının D vitamini desteğinin astım hastası çocuklarda steroid direncinin tersine çevrilmesine ve hastalar için gerekli etkili steroid dozunun azaltılmasına yardımcı olabileceğini saptadıklarını söylüyor.

Astım Hastaları ve D Vitamini Düzeyleri

Araştırmacılar Ulusal Yahudi Sağlık Merkezi’ndeki 100 pediatrik astım hastasının elektronik sağlık kayıtlarını incelediler. Toplam hasta sayısının % 47’sinde D vitamini düzeyi 30 nanogram/milimetre’nin (ng/ml) altında, yani yetersiz düzeyde, % 17’sinde 20 ng/ml’nin altında, yani D vitamini eksikliği olarak değerlendirilecek düzeyde görüldü.

Astım Hastaları ve D Vitamini Düzeyleri

D vitamini eksikliği olan hastalarda, alerji göstergesi olan IgE düzeyi genellikle daha yüksekti ve bu hastalar deri testinde daha çok alerjene pozitif yanıt verdiler. D vitamini eksikliği görülen hastalarda köpek, ev toz akarları gibi kapalı ortam alerjenlerine karşı daha yoğun alerjik yanıt gözlendi.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Antik Yunan'ın İlginç Mitolojisi

Antik Yunan'ın İlginç Mitolojisi

Vücudumuzun Isısı Nasıl Ayarlanıyor?
Nasıl Yüzebiliyoruz?

Nasıl Yüzebiliyoruz?

Tırnaklarımız Nasıl ve Neden Uzuyor?

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hızın Önemi

probiyotik

Antik Yunan'ın İlginç Mitolojisi

bubble30
Nielawore

MOSAIC OF 15 DIFFERENT IMAGES

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun