Ekim 05, 2024

Devasa Hayvanların Cüsse Sorunları

Oysa, değişiklilik ve çeşitlilik, evri­min temel motorlarından bir tanesi... Canlılar dünyasında geniş bir nüfusa sahip bir tür, beklenmedik zorluklarla mücadelede çok daha büyük silahlara sahip... Öyle ki, böyle bir tehlike kar­şısında kalan geniş nüfusa sahip bir tür, üyelerinin morfolojik karakterle­rim değiştirerek ortaya çıkan sözkonusu soruna bir çözüm arayabiliyor ya da en azından sorunun çözümlen­mesine kadar üyelerini koruyabiliyor. Dev cüsseli ama nüfusu az hayvan türleri için böyle bir şans ne yazık ki yok...

Devasa Hayvanların Cüsse Sorunları

Tam tersine, bu türler ani deği­şikliklere kolay ve kısa süre içinde adapte olamadıkları için değişen ko­şullardan ve beklenmedik problem­lerden aşırı etkileniyorlar. Varsayım olarak, eğer yakın bir gelecekte yeryüzündeki su, orman ve besin mikta­rının oranında yüzde 90lık bir azal­ma gerçekleşirse, dev cüsseli hayvanların hemen hemen hiçbiri bu du­rumdan canlı olarak sıyrılamayacaklar. Sonuçta, böyle bir durumda yer­yüzünde sadece küçük hayvanlar ka­labilecek ve onlar üreyebilecek... Geçmişte de böyle olduğu artık bili­niyor. Nitekim, tarihöncesinde ortaya çıkan büyük buzul çağları birçok dev amfibi türünün ve dinozorların sonu­nu getirmişti.

Devasa Hayvanların Cüsse Sorunları

Kuşkusuz, bugün filler, gergedan­lar, su aygırları, zürafalar ve balina­lar o tarih öncesinin dev cüsseli atala­rından çok daha az bir hacime sahip­ler... Bu hayvan türleri için bugün açık bir doğal elenme tehlikesi sözkonusu değil... Ancak, türlerinin varlığı­nı sürdürebilecekleri de kuşkulu gö­rünüyor... Çünkü günümüzde, doğal koşulların yanısıra bu türlere zarar veren önemli bir düşman olan insa­noğlu, çılgınca ve plansız bir biçimde doğayı tahrip ederek bu hayvanların içinde bulunduğu çevre koşullarını olumsuz etkiliyor. Zaten sayılan iyice azalan bu dev hayvanlar, acıyla türle­rinin yok oluş filmini izliyorlar.

Yorumlar

  • ay çok merak ediyorum boyutlarını

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Antik Yunan'ın İlginç Mitolojisi

Antik Yunan'ın İlginç Mitolojisi

Vücudumuzun Isısı Nasıl Ayarlanıyor?
Nasıl Yüzebiliyoruz?

Nasıl Yüzebiliyoruz?

Tırnaklarımız Nasıl ve Neden Uzuyor?

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hızın Önemi

probiyotik

Antik Yunan'ın İlginç Mitolojisi

bubble30
Nielawore

MOSAIC OF 15 DIFFERENT IMAGES

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun