Ekim 11, 2024

EĞİLMİŞ GİBİ GÖRÜNEN GALAKSİ: NGC 4694

Galaksilerin çoğu iki ana kategoriye ayrılır: spiral galaksiler ve eliptik galaksiler (daha yaşlı ve daha kırmızı yıldızlardan oluşan düzenli bir yıldız popülasyonuna sahiptir).

Bu #HubbleFriday görüntüsündeki galaksi ise türünü belirlemek için daha detaylı bir inceleme gerektiriyor. Eliptik bir galaksi gibi kolsuz ve pürüzsüz bir diske sahip olmasına rağmen, galaksi içinde aktif yıldız oluşumu ve nispeten genç yıldızlardan oluşan bir popülasyon bulunuyor.

EĞİLMİŞ GİBİ GÖRÜNEN GALAKSİ: NGC 4694

Kendine has şekli ve yıldız oluşumu aktivitesi, bu galaksinin yakındaki bir cüce galaksiyle gerçekleşen kozmik bir çarpışmanın sonucu olarak merceksi bir galaksi kategorisine girmesine neden oluyor. Merceksi galaksiler, spiral kollara sahip değildir, ancak eliptik galaksilere kıyasla daha fazla yıldız oluşturmaya yetecek kadar gaz barındırırlar.

NGC 4694, yaklaşık 54 milyon ışık yılı uzaklıkta, Başak galaksi kümesinde yer almaktadır.

EĞİLMİŞ GİBİ GÖRÜNEN GALAKSİ: NGC 4694

Resim açıklaması:

Oval şekilli bir galaksi belli bir açıyla eğilmiş olarak görülüyor. Çekirdeğinde parlak bir şekilde parlıyor ve ovalin kenarına doğru sönükleşerek dışarıya doğru yayılıyor. Kırmızımsı kahverengi, yamalı toz çekirdekten yayılır ve galaksinin üst yarısının çoğunu ve dış kenarını kaplayarak ışığının bir kısmını gizler. Yıldızlar galaksinin etrafında ve önünde görülebiliyor.

 

Resim kredisi: ESA/Hubble & NASA, D. Thilker

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun