Ekim 18, 2024

EVRENDEKİ OKSİJENİN ÇOĞU BÜYÜK YILDIZLARDAN GELİYOR

Chandra X-ışını Gözlemevi'nden elde edilen X-ışını görüntüleri, gökbilimcilerin evrendeki oksijenin büyük ölçüde büyük yıldızlarda oluştuğunu doğrulamalarını sağladı. Bu nedenle, herkes binlerce güneş sistemine yetecek miktarda oksijen içeren bu tür süpernova kalıntılarına (SNR'ler) teşekkür etmelidir.

EVRENDEKİ OKSİJENİN ÇOĞU BÜYÜK YILDIZLARDAN GELİYOR

Süpernova kalıntıları, patlayan yıldızların geride bıraktığı izler olarak doğaları gereği galaksimizi anlamak için büyük önem taşır. Eğer SNR'ler olmasaydı, Dünya, bitkiler, hayvanlar veya insanlar var olamazdı. Çünkü demirden daha ağır olan tüm elementler, yalnızca bir süpernova patlaması sırasında oluşabilir; dolayısıyla bu elementlerin Dünya'da, güneş sistemimizde veya başka herhangi bir gezegen sisteminde bulunmasının tek sebebi, bir süpernova patlamasında ortaya çıkmış olmalarıdır.

Bu görüntüde, NASA'nın Chandra X-ışını Gözlemevi'nden alınan veriler mavi ve mor tonlarla gösterilirken, NASA'nın Hubble Teleskobu ve Şili'deki Çok Büyük Teleskop'tan elde edilen optik veriler kırmızı ve yeşil renkle ifade edilmiştir.

EVRENDEKİ OKSİJENİN ÇOĞU BÜYÜK YILDIZLARDAN GELİYOR

Görüntü açıklaması:

Uzayın karanlığı bu görüntüdeki nesneler dizisi tarafından neredeyse örtülüyor. Farklı boyutlardaki yıldızlar etrafa saçılırken, merkezde mavi ve kırmızı bir gaz kabarcığı yer alıyor. Pembe ve yeşil bir alan sağ alt köşeyi kaplıyor.

 

Kredi: X-ışını (NASA/CXC/ESO/F.Vogt et al); Optik (ESO/VLT/MUSE), Optik (NASA/STScI)

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun