Eylül 07, 2024

GALAKTİK GRUP PROJESİ: NGC 3627

NGC 3627 galaksisinin bu etkileyici görüntüsü, üç uzay tabanlı teleskoptan gelen verileri içeriyor! Hubble'ın görünür ışık verileri kırmızı, yeşil ve mavi renklerde gösterilirken, NASA Chandra XRay Gözlemevi X-ışını verileri (mor) ve James Webb uzay teleskobu kızılötesi verileri (kırmızı, yeşil ve mavi) ile katkıda bulunuyor.

NGC 3627, Dünya'dan yaklaşık 36 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunur. Merkezi bölgesinin dikdörtgen şeklinden dolayı çubuklu bir spiral galaksi olarak sınıflandırılmıştır.

GALAKTİK GRUP PROJESİ: NGC 3627

Chandra'nın X-ışını gözlemleri, galaksinin merkezinde bir süper kütleli kara delik ve nötron yıldızları gibi diğer yoğun nesnelerin kanıtlarını ortaya çıkarır: büyük yıldızların yakıtları tükendiğinde çöken ultra yoğun yıldız çekirdekleri.

Bugün Chandra'nın görevinin 25. yılı kutlanacak! Bu görev, değerli X-ışını verileriyle evrenimizin en egzotik ortamlarını keşfetmiş ve bilim insanlarının kozmosun yapısını ve evrimini anlamalarına yardımcı olmuştur.

Webb ve Hubble gibi gözlemevleri ile birlikte, Chandra'nın X-ışını gözlemleri bize elektromanyetik spektrum boyunca uzayın daha geniş bir görünümünü sunar.

GALAKTİK GRUP PROJESİ: NGC 3627

Görüntü açıklaması:

Spiral galaksi NGC 3627'nin puslu bir görüntüsü. Galaksi, sol üstten sağ alta doğru eğilmiş bir açıyla görülüyor. Yüzünün büyük bir kısmı bize doğru dönük olduğundan, kırmızı ve mor noktalardan oluşan sarmal kolları net bir şekilde belirlenebilir. Neon moruyla çevrili birkaç parlak beyaz nokta galaksi boyunca serpilmiştir. Galaksinin çekirdeğinde, spiral kolların birleştiği noktada, Chandra tarafından tespit edilen büyük bir beyaz ve mor parıltı, süper kütleli bir kara deliğin varlığını gösterir.

Yorumlar

  • hiç anlamıyorum bu konuları

  • Ben de öğrenmeye çabalıyorum baya

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

JUPITER WITH ULTRAVIOLET RAYS

JUPITER WITH ULTRAVIOLET RAYS

SHINE BRIGHT NGC 5033

SHINE BRIGHT NGC 5033

TRANSITING IMAGE OF SATURN TURNING BLUE

TRANSITING IMAGE OF SATURN TURNING BLUE

ŞEKER PORTAKALINDAN AKLIMIZA KAZINAN CÜMLELER

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Kim Olduğumuz

probiyotik

Ülkemizde Basketbol

bubble30
Nielawore

JUPITER WITH ULTRAVIOLET RAYS

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun