Bu katliam, buzlu gezegenden yayılan gizemli ısıyı ve uydusu Triton’un tuhaf yörüngesini açıklayabilir. Neptün’ün varlığı günümüze kadar hep soru işaretleriyle doluydu. Yakın zamana kadar dış gezegen olan Neptün’ün, Güneş’ten uzaklaştıkça azalan toz bulutunun içinde oluştuğu düşünülüyordu. Ancak yapıtaşının bu kadar azalmış olmasına karşın Uranüs ve Neptün’ün neden bu kadar büyük olduğu da henüz cevaplanamamıştı.
2005 yılında ortaya atılan kurama göre bu gezegenler sanıldığı gibi şimdiki yerlerinde değil, Güneş’in yakınlarında oluştu ve sonra Güneş’ten uzaklaşarak dışa doğru göç etti. 2008 yılında yapılan araştırmalar gösteriyor ki bu göç sırasında geriye kalan malzeme Dünya’nın iki katı kütleye sahip. Bu maddeden, Dünya’dan çok daha büyük yer benzeri gezegenler oluşmuş olabilir. İşte Triton da bu gezegenlerden birinin uydusu olabilir.
Tritonun Neptün’le beraber oluşmamış olabileceğinin en büyük göstergesi, yörüngesinin Neptün’ünkinin tersine olması. Diğer yandan, Triton’un Neptün tarafından yakalanabilmesi için ciddi bir şekilde yavaşlamış olması gerekiyor. Bunun olabilmesinin tek yolu Triton’un, Neptün’le karşılaştığında enerjisinin çoğunu kendi üzerine alacak bir eşe yani bir gezegene sahip olması. Neptün, Triton’un muhtemel eşi olan gezegeni yutmuşsa, dışarıya yaydığı ısı bu çarpışma sırasında açığa çıkan ısı olabilir. Bu da Neptün’ün yakın kütle ve bileşime sahip Uranüs’ten neden daha çok ısı yaydığının yanıtı olabilir.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız