Eylül 28, 2024

GÖKYÜZÜNDE BABALAR GÜNÜ

Galileo uzay aracı, modern astronominin öncüsü Galileo Galilei'nin adını taşımaktadır. Jüpiter'in atmosferini bir iniş sondasıyla doğrudan inceleyen ve Jüpiter sistemini uzun süreli olarak yörüngeden gözlemleyen ilk görev Galileo'dur.

GÖKYÜZÜNDE BABALAR GÜNÜ

Galileo, Jüpiter'in yörüngesinde neredeyse sekiz yıl boyunca dolanarak tüm büyük uydularına yakın geçişler gerçekleştirdi. Europa, Ganymede ve Callisto'da yüzeyin altında sıvı tuzlu su katmanlarının varlığına dair kanıtlar buldu ve Io'nun çeşitli volkanik faaliyetlerini detaylıca inceledi. Kamerası ve diğer dokuz aracı sayesinde bilim insanları, Jüpiter'in buzlu uydusu Europa'nın muhtemelen Dünya'daki su miktarından daha fazla su içeren bir yeraltı okyanusuna sahip olduğunu keşfettiler. Ayrıca, Io'nun volkanlarının küçük gezegenin yüzeyini sürekli ve hızla yenilediğini gözlemlediler. Dev uydu Ganymede'nin ise kendi manyetik alanına sahip olduğu belirlendi. Galileo, Jüpiter'in atmosferine küçük bir sonda göndererek, bu sonda ezici basınca yenik düşmeden önce neredeyse bir saat boyunca ölçümler yaptı.

GÖKYÜZÜNDE BABALAR GÜNÜ

Resim açıklaması: Jüpiter'in uydusu Ganymede'in bir bölümü siyah-beyaz olarak görüntülenmiştir. Ganymede'nin yüzeyinde krater izleri görülmektedir. Bu görüntü 15 Temmuz 1998'de çekilmiştir.

Yorumlar

  • Gökyüzünde bile babaların izi var

  • Gökyüzünde de babalar günü oluyormuş demek ki

  • babalar günü şeysini anlamadım pek :(

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun