Güneş sistemindeki en büyük uydu olan Jüpiter'in uydusu Ganymede, gezegen ile Güneş arasından geçerken gaz devinin üzerine büyük bir gölge düşürür. Jüpiter'de tutulmalar daha sık meydana gelir çünkü dört büyük uydusu ve Güneş ile gezegen arasından sık sık geçen çok daha küçük uyduları vardır. Bir hafta içinde Ganymede bir kez, Europa iki kez ve Io dört kez geçiş yapar. JunoMission'umuz bu görüntüyü Jüpiter'in bulutları üzerinde 44.000 mil (71.000 km) yükselirken yakaladı; Ganymede'den 15 kat daha yakın.
Dört tür güneş tutulması vardır: tam güneş tutulmaları, bir ay Güneş ile bir gezegen arasından geçerek Güneş'in yüzünü tamamen kapattığında meydana gelir. Halkalı güneş tutulmaları, Ay'ın Güneş ile bir gezegen arasından geçtiği ancak Güneş'in yüzeyini tamamen kapatmadığı en uzak noktada gerçekleşir. Hibrit güneş tutulmaları, gölge dünya üzerinde hareket ederken tutulma halkalı ve tam tutulma arasında değiştiğinde meydana gelir. Parçalı güneş tutulmaları, Ay'ın Güneş ile bir gezegen arasından geçtiği ancak Güneş'in sadece bir kısmının örtüldüğü durumlarda meydana gelir.
Dünya'da önümüzdeki birkaç ay içinde biri halkalı diğeri tam olmak üzere iki tutulma gerçekleşecek. Halkalı tutulma 14 Ekim 2023'te gerçekleşecek ve Amerika Birleşik Devletleri, Meksika ile Orta ve Güney Amerika'da görülebilecek (güneşe karşı güvenli gözlüklerle!). Tam tutulma ise 8 Nisan 2024'te gerçekleşecek ve Amerika Birleşik Devletleri, Meksika ve Kanada'da görülebilecek.
Görüntü açıklamaları:
Juno'nun görüntüsü ikiye bölünmüştür ve görüntünün sol tarafında Jüpiter'i gölgeleyen büyük bir siyah nokta göstermektedir. Gaz devinin yüzeyi, güneş sistemimizdeki en büyük gezegeni çevreleyen ve akan büyük fırtınalarla birlikte ten rengi, beyaz ve mavi bantlar halinde görünüyor.
Ayrıca Ganymedes’in adı da tabii ki mitolojiden geliyor hemen kim olduğunu öğrenmek için tıklayın.
Europa için de buraya tıklayın.
Yorumlar
Cidden büyükmüş
gani müjde diye okuyorum sürekli
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız