Ortaokulda fen dersinde öğrenmeye başladık bunu ama aslında ne zaman keşfedildiğini ve bu keşfin nasıl gerçekleştiğini biliyor muyuz? Alessandro Volta’nın devrim yapan pil buluşu birçok keşfin, buluşun ve icadın ana kaynağı oldu. Bu buluştan esinlenerek İsveçli kimyager Jöns Jakob Berzelius yaptığı deneylerden sonra, elektriğin kimyasallar üzerinde etkilerini detaylandırdı. 1819 yılında yayımlanan, elektrokimyasal düalizm diye adlandırdığı ve bileşiklerin karşıt yüklü elementlerin bir araya gelerek yaratıldığını öne süren teorisi ile Jöns Jakop Berzelius bir kez daha farkını ortaya koydu.
1803 yılında kimyager Berzelius bir maden sahibi ile birlikte çalışmaya başladı. Bir volta pili yaptılar beraber ve elektriğin tuzları nasıl ayırdığını gözlemlediler. Alkali metaller ile alkalin topraklar pilin negatif kutbuna giderken; oksijen, asitler ve oksitlenmiş (paslanmış) maddeler pozitif kutbuna yerleştiler. Bunun sonucu olarak: Tuzlu bileşiklerin pozitif yüklü bazik bir oksit ile negatif yüklü asidik bir oksidin bir araya gelip birleşmesi sonucunda oluştuğunu keşfettiler. Berzelius düalist teorisini geliştirdi ve bileşiklerin, bileşen parçalar arasında karşıt olan elektrik yükünün çekimiyle birbirlerine bağlandıkları öne sürdü.
Bu teorinin daha sonra yanlış olduğu gösterilmiş olsa bile, kimyasal bağlara ilişkin merakı ve çalışmaları tetikledi. Bu keşfe aslında tam olarak yanlış denemez. Çünkü Berzelius’un iyonik bağlanmayı keşfettiği 1916 yılında anlaşıldı. Yani atomların elektron alışverişiyle ya da başka bir deyiş ile elementlerin elektron kaybedip kazanması ile oluşan bir bağ oluşturduklarının keşfini yaptığı anlaşıldı. Bu keşfin açıklayamadığı kısım ise iki pozitif yüklü iyonun ya da atomun nasıl bağ yaptıklarıydı. Bu bağ çeşidine kovalent bağ denir bunun keşfi ise 1900’lü yılların başında gerçekleşti.
Jöns Jakop Berzelius neyi keşfetti? İyonik bağı kim keşfetti? Kovalent bağ nedir? Alassandro Volta pili neye esin kaynağı oldu? Berzelius kiminle anlaştı? Berzelius’un teorisinin adı nedir? Elektrokimyasal düalizm nedir? Pozitif yüklü elektrota neler gitti? Negatif yüklü elektrota neler gitti? Pozitif yüklü elementler nasıl bağ yapar? Karşıt yüklü elementler nasıl bağ yapar?
Yorumlar
Böyle insanlar sayesinde dünya daha güzel bir yer haline geldi
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız