1800 yılında Alessandro Volta dünyanın ilk pilini icat etti. Bu pilin adı ‘’Volta pili’’dir. Bu icat ile çok geçmeden birçok bilim insanı deneyler yapmaya başladı. Aralarında bir tanesi gerçekten yeni keşfedeceği ve icat edeceği şeylerle diğerler bilim insanlarıyla arasına fark koydu. Bu kişi İngiliz kimyacı Humphry Davy’dir. Humphry Davy pilin elektriğini kimyasal bir tepkime aracılığıyla ürettiğini anladıktan sonra bunu geliştirmeye ve başka nelere neden olabileceği hakkında çalışmaya başladı. Pilin iki farklı metalin tuzlu bir suya batırılıp, aralarına konan bir kağıt aracılığıyla tepkimeye girdiği için elektrik yükünün aktığını tam kavrayınca bileklerini sıvayıp deneylerine başladı Davy. 1807 yılında Davy kimyasal bileşikleri ayırmak için pilin elektrik yükünü kullanabileceğini ve bu sayede yeni elementler keşfedebileceğini fark etti. Bu durum Humphry Davy’i elektrolizin öncüsü yaptı.
Davy elektriğin iletilmesi için nemli havaya tutarak nemlendirdiği kuru potasyum hidroksite iki tane elektrot soktu. Negatif yüklü olan elektrotta ufak metal kürecikler oluşmaya başladı. Bu oluşan kürecikler aslında yeni bir elementti. Bu elementin adı ‘’metal potasyum’’du. Birkaç hafta sonra sodyum hidroksiti elektrolize tabi tutan Davy metal sodyum elde etti. 1808 yılında ise en büyük keşiflerinden olan günümüzde de kullandığımı dört tane metali keşfetti. Bunlar: Kalsiyum, baryum, strontiyum ve magnezyum’dur. Bulunan bu elementlerin elektroliz gibi ticari olarak kullanıldığında da oldukça değerli oldukları daha sonraki senelerde anlaşıldı.
Alessandro Volta neyi icat etti? Dünyanın ilk pilini kim icat etti? Pil elektriği nasıl üretilir? Kimyasal bileşikleri ayırmak için pili kullanabileceğini kim fark etti? Elektrolizin öncüsü kimdir? Humphry Davy potasyum hidroksiti nasıl kullandı? Metal potasyum nasıl icat edildi? Elektroliz kullanılarak keşfedilen dört metal nedir? Kalsiyum, baryum, strontiyum ve magnezyum nasıl keşfedildi? Metaloit boru nasıl keşfedildi?
Yorumlar
Harika bir keşif yapmışlar doğrusu tebrikler
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız