Ekim 05, 2024

Japonya’dan Venüs’e

Japonlar bu hafta Venüs İklim Araştırma Araç’larını (Venus Climate Orbiter) Tangashima’nın güneybatısındaki adaya gönderiyor. Bu ada, 18 Mayıs’ta Venüs’ten geri dönecek olan uydunun inmesi planlanan ada. JAXA’daki (Japonya Havacılık Uzay Gözlem Ajansı) uzmanlar İklim Araştırma Aracı’nın Venüs atmosferinin sahip olduğu ‘süper döndürücü’ özelliğin arkasındaki sırrı çözeceğini umuyor.

Japonya’dan Venüs’e

Venüs gerek boyut, gerekse yoğunluk olarak Dünya ile çok benzer. Ayrıca demir çekirdeğe ve kayalıklı kabuğa sahip olma bakımından da Dünya ile ortak yönünün fazla olduğu düşünülüyor.  Hatta Nisan 2006’dan beri gezegenin çevresinde dönen Avrupa Uzay Ajansı ESA’ya ait Venüs Express adlı uydudan gelen kanıtlara göre, Venüs’ün bir zamanlar bir su okyanusu olduğu bile düşünülebilir. Ayrıca atmosferinin %95’inin karbondioksitten oluşması nedeniyle yüzey sıcaklığı 460 °C civarında seyrediyor. Aynı zamanda çok güçlü bir manyetik alana sahip olmayışı da olası yaşam başlangıçlarını güneş kaynaklı rüzgârlara karşı korumasız bırakıyor. Aralıkta Venüs’e ulaşması planlanan Akatsuki’nin esas amacı saatte 400 kilometre hızla dönen Venüs atmosferinin bu denli hızlı dönmesindeki sırrı ortaya çıkarmak olacak. Venüs’ün kendisi bile saatte sadece 6,5 kilometre hızla dönüyor. Bilim insanları bu gizemli olayın arkasındaki mekanizmayı çözmek için Venüs Ekspres’ten gelen verileri kullanıyor.

Japonya’dan Venüs’e

“Bu mekanizmaların çoğu Dünya için de geçerli, ancak Dünya’da neden böyle süper rüzgârlar oluşmuyorken Venüs’te oluşuyor?” diyor JAXA’da proje takımı üyesi Takeshi Imamura. Akatsuki atmosferin farklı tabakalarındaki karakteristik özellikleri araştıran kızılötesi, morötesi ve radyo frekanslarında ölçümler yapacak. Avrupa Uzay Araştırmaları ve Teknolojileri Merkezi-ESRTC proje üyesi olan Svedhem, “Venüs’ü diğerlerinden farklı kılan kısmı yörüngesi.” diyor. Venüs Express’in kutuplu yörüngesinin aksine, Akatsuki daha eliptik bir yörünge ile karşılaşacak. Bu da onun süper dönüşlü atmosferden 20 saat boyunca parçalar toplamasını sağlayacak. Svedhem’in umudu, Akatsuki’nin farklı dalga boylarında örnekler toplaması ile bu süper dönüşlü atmosferin farklı derinliklerde nasıl davrandıklarının bilgilerini barındıran bir veritabanının oluşturulabilecek olması. Bu amaca hizmet eden bir kamera ile Akatsuki, Venüs’teki ışımaları fotoğraflayabilen ilk uzay mekiği olabilecek. Şimdiye dek bu türdeki ölçümler Venüs Ekspres’teki manyetometre denilen, manyetik kuvvet ölçme cihazlarıyla yapılıyordu.

Japonya’dan Venüs’e

Bu iki uzay aracı da volkanik yapılarla beneklenmiş olan gezegen yüzeyinde şu anda gerçekleşme ihtimali olan volkanik olaylara kanıt araştırıyor. Akatsuki’nin geniş görüşlü kızılötesi kamerası bu konuda Venüs Ekspres’teki cihazlara göre büyük avantaj sağlıyor. Bu yüzden Venüs Express, kimyasal analiz yapabilen spektrometreleri ile Akatsuki’nin bulduğu kanıtları doğrulamakta kullanılıyor.

Yorumlar

  • aa çok acayip

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Antik Yunan'ın İlginç Mitolojisi

Antik Yunan'ın İlginç Mitolojisi

Vücudumuzun Isısı Nasıl Ayarlanıyor?
Nasıl Yüzebiliyoruz?

Nasıl Yüzebiliyoruz?

Tırnaklarımız Nasıl ve Neden Uzuyor?

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hızın Önemi

probiyotik

Antik Yunan'ın İlginç Mitolojisi

bubble30
Nielawore

MOSAIC OF 15 DIFFERENT IMAGES

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun