Ekim 11, 2024

Laboratuvarda Üretilen İlk İnsan Karaciğeri

Laboratuvarda ilk kez tüm insan karaciğeri üretildi. Üretilen minyatür karaciğerler, yaklaşık olarak ceviz boyutlarında. Boston’daki American Association for the Study of Liver Diseases’in yıllık toplantısında duyurulan haberde, insana nakli mümkün olabilecek boyutlarda sağlıklı karaciğer üretilmesi yolunda çok önemli bir adım atıldığı vurgulandı.

Laboratuvarda Üretilen İlk İnsan Karaciğeri

Wake Forest Üniversitesi’nden doku mühendisi Shay Soker, “Daha önce hiç tüm karaciğer üretilmemişti. Bu açıdan bir ilki gerçekleştirdik” açıklamasını yaptı. Soker ve meslektaşı Pedro Baptista, işe bir gelinciğin karaciğerindeki tüm hücreleri kazıyıp çıkararak başlamışlar. Geriye sadece kolajen (genellikle bağ dokuda bulunan bir tür protein) yapıdaki destek doku kalmış. Daha sonra bu yapıyı insan karaciğer hücreleri ile doldurmuşlar. Sonuç olarak ortaya insan hücrelerinden oluşan bir karaciğer çıkmış.

Laboratuvarda Üretilen İlk İnsan Karaciğeri

Bu çalışmanın nihai hedefi “hastaya özel” karaciğer üretmek. Daha büyük hayvanların karaciğerlerinden elde edilecek kolajen destek dokuları içinde hastanın sağlıklı karaciğer hücreleri çoğaltılarak yeni bir organ oluşturulabileceği düşünülüyor.

Yorumlar

  • aaa çok ilginç umarım olur

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Laboratuvar İmalatı İlk İnsan Karaciğeri
Dünyamız Sinyal Gönderiyor Olabilir Mi?
Uzaylılar ile İletişim Mümkün Mü?

Uzaylılar ile İletişim Mümkün Mü?

Kulak İzi

Kulak İzi

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Çatışma

probiyotik
bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun