1200’lü yıllarda, İslam’ın Altın Çağı diyebileceğimiz dönemde Bağdat’ta doğmuştur Nasreddin Tusi. Kendisi İranlı bir alimdir. Şair, filozof, matematikçi ve astronom olan Tusi evrim sistemini öneren ilk alimlerdendir. Evren’in bir zamanlar özdeş maddelerden oluştuğunu, sonrasında bunların kademeli bir şekilde başkalaşım göstererek kimilerinin minerale, kimilerinin de daha hızlı hızlı bir başkalaşım ile bitkilere ve hayvanlara dönüştüğünü öne sürdü.
Etik üzerine yazdığını eseri Ahlak-ı Nasıri’de yaşam formlarını hiyerarşik olarak düzenledi. Bu düzenlemesinde bitkilerin üzerinde hayvanlar, hayvanları üzerinde ise insanlar yer aldı. Hayvanların sahip oldukları bilinçli iradelerinin insanınkine ulaşmak için bir adım olarak yorumladı. İnsanın kusursuzluğunu eğitilmiş hayvanların diğer hayvanlardan daha üstün olduğunu dile getirerek açıkladı ve bunun için ‘’İnsan kusursuzluğunun ilk adımları buradan başlar.’’ diye söyledi. Evrim ile alakalı bir başka sözü ise ‘’Yeni özellikleri daha hızlı kazanabilen organizmalar daha değişkendir. Bu yüzden, diğer yaratıklar karşısında avantaj sağlar.’’ budur.
Nasreddin Tusi organizmların zaman içinde değiştiğine inanıyordu ve değişime kusursuzluğa doğru ilerleme gözüyle bakıyordu. İnsanlar için ‘’Evrim merdivenlerinin orta basamağında’’ demiş ve kendi iradeleriyle daha yüksek bir gelişme düzeyine potansiyellerinin var olduğunu öne sürmüştür. Sadece organizmaların değil, bütün yaşam yelpazesinin hiçbir yaşamın olduğu zamandan itibaren evrile evrile bu hale geldiğini öne süren ilk kişidir aynı zamanda.
Nasreddin Tusi kimdir?Nasreddin Tusi ne zaman yaşamıştır? Nasreddin Tusi ve evrim arasında olan bağ nedir? İslam aliminin canlılara bakışı ve yorumu nedir? Nasıl geliştiler? Bitki, hayvan ve insan arasındaki bağ nasıldır? Evrime bakış açısı nasıldı? Nasreddin Tusi teorisi neydi? Nasreddin Tusi kitabına örnek var mı? Evrimin ilk söylenişi ne zaman oldu? Darvin'e benzer söylemler alimler arasında oldu mu?
Yorumlar
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız