Eylül 25, 2024

Tesla ve Edison

Tesla çok geçmeden Edison’la yine karşı karşıya geldiğinde, bu sefer konu para değil, tamamen bilgi, beceri, öngörü ve deneyim gerektiren, elektrik akımının şekillendirilmesi olacaktı. Bu, alternatif akım ile doğru akım arasındaki mücadeleydi. Tesla üstünlüklerine inandığı için alternatif elektrik akımı üretmeye çalışıyordu. Doğru akımın zayıf yönlerini biliyordu. Ona göre, alternatif akımı daha kolay bir şekilde ve ucuz bir maliyetle çok uzaklara göndermek mümkündü. Böylece elektrik enerjisini çok uzak bölgelerde oturan insanların kullanımına sunmak daha kolay olacaktı. Edison ise doğru akımdan yanaydı ve Tesla’ya şiddetle karşı çıkıyordu. Alternatif akımın çok tehlikeli olduğunu ve hatta elektrikli sandalyelerde kullanıldığını belirterek doğru akımın üstünlüğüne vurgu yapıyordu. Dünyaca tanınan ve büyük bir ekonomik güce sahip olan Edison karşısında, Teslan’ın görünürde yapabileceği pek bir şey de yoktu aslında. Ancak zaman Tesla’yı haklı çıkardı.

Tesla ve Edison

Tesla çok geçmeden, 1887’de alternatif akım sistemini geliştirdi ve Edison’a karşı mutlak bir başarı kazandı. Edison şirketinden ayrılan Tesla, girişimci ve sanayici J. Pierpont Morgan’ın yardımıyla kendi laboratuarını kurdu. Tesla’nın başarısını duyan sanayici George Westinghouse da (1846-1914) onunla bir anlaşma yaparak alternatif akım sistemlerinin kullanım hakkını kendisinden aldı. Böylece Westinghouse’un alternatif akımı ile Edison’un doğru akım teknolojisi Amerikan endüstrisinde yeni bir savaşı başlatıyordu. Yapılan hidroelektrik santralleriyle çok geçmeden şehirler Edison’un doğru akımıyla değil, Tesla’nın alternatif akımıyla aydınlanacaktı. Tesla alternatif akımın günlük kullanıma girmesinde başrolü oynamıştı. Ama bir adım daha ileri giderek elektrik enerjisini, kablosuz olarak uzak bölgelere iletmeye çalıştı ve bu idealden yaşamı boyunca vazgeçmedi.

Tesla ve Edison

Edison’un Tesla’ya haksızlık yaptığı ve onun emeğini sömürdüğü bir gerçek. Ancak Edison’un hakkını da teslim etmek gerek. Onun da Tesla’ya büyük katkıları oldu. Tesla, Amerika’ya gitmeden önce alternatif akımla çalışan elektrik motorunu yapmaya çalıştıysa da bunu başaramamıştı. Oysa çok sayıda yeniliği Edison’la tanıştıktan sonra, onun laboratuvarında çalışırken imza atabildi.

Yorumlar

  • Neler yaşamışlar bee

  • ay çok ilginç

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Tesla ve Edison

Tesla ve Edison

Denizlerin Kaptanı: Barbaros

Denizlerin Kaptanı: Barbaros

Korsanlıktan Osmanlı Amiralliğine

Korsanlıktan Osmanlı Amiralliğine

Preveze ve Barbaros

Preveze ve Barbaros

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hazırlanmak

probiyotik

Tesla ve Edison

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun