Ekim 11, 2024

YEDİ KIZ KARDEŞ: ÜLKER YILDIZ KÜMESİ

Yedi Kız Kardeş olarak da bilinen Ülker yıldız kümesi, Boğa takımyıldızında, Dünya'dan 445 ışık yılı uzaklıkta bulunur. Çevresini saran toz bulutları arasında süzülen bu kümede sadece yedi parlak yıldızdan fazlası görünmektedir; aslında yerçekimi ile gevşek bir şekilde birbirine bağlı binden fazla yıldız barındırmaktadır. Yine de bu yıldızların yalnızca birkaçı daha parlak olup, görsel olarak diğerlerinin arasından sıyrılır.

Bu görüntü, artık görevini tamamlamış olan Spitzer Uzay Teleskobu'nun kızılötesi kamerası tarafından yakalanmıştır. Resimde görülen renkler, farklı kızılötesi dalga boylarına denk gelmektedir: 4,5 mikronluk ışık mavi, 8 mikronluk ışık yeşil ve 24 mikronluk ışık kırmızı olarak yansıtılmıştır. Kızkardeşler yerden de görülebilir. En iyi görüntüleme için, onları Kasım'dan Mart'a kadar bir dürbünle bulun. Onları Kuzey Yarımküre'de güneye doğru, Güney Yarımküre'de ise kuzeye doğru bulabilirsiniz.

YEDİ KIZ KARDEŞ: ÜLKER YILDIZ KÜMESİ

Görüntü açıklaması:

Yeşil ve kırmızının tonlarındaki bulutlar görüntü boyunca uzanarak birçok yıldızı çevreliyor. Bazı yıldızlar diğerlerinden daha parlak.

 

Kredi: NASA/JPL-Caltech

YEDİ KIZ KARDEŞ: ÜLKER YILDIZ KÜMESİ

Çok güzel bir görüntü değil mi?

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun